x

Novi AMR Vantage napada WEC!

Odmah nakon predstavljanja novog Vantagea, Aston Martin pokazao je i njegovu natjecateljsku inačicu. Uz dugu tradiciju sudjelovanja na utrkama izdržljivosti, nije trebalo dugo čekati nakon predstavljanja novog Aston Martina Vantage da vidimo i njegovu natjecateljsku inačicu. Iako je novi Vantage predstavljen kao agresivan sportski kupe pored njegove natjecateljske inačice čini se kao pitom obiteljski automobil.

 

Namijenjen GTE klasi, koja je striktno bazirana na cestovnim automobilima, novi Vantage GTE dobio je radikalno agresivniji izgled zahvaljujući brojnim otvorima za hlađenje i aerodinamičkim dodacima poput prednjeg splitera i ovećeg stražnjeg krila. Iako dijeli šasiju s cestovnim modelom, natjecateljska inačica opremljena je obaveznim zaštitnim kavezom koji je ujedno čini krućom. Za kontakt s podlogom brine se Ohlinsov natjecateljski ovjes i Michelinove gume koje su specifično razvijene za Aston Martinov natjecateljski program.

 

 

Identično kao i u cestovnoj inačici, pogon dolazi od AMG ovog 4 litarskog biturbo osmaka, koji je unatoč restriktorima osnažen na 530 KS. Na mjestu osam brzinskog automatskog mjenjača nalazi se sekvencijalni šesterobrzinski klasični mjenjač. Bilo bi ga pogrešno nazvati ``ručnim`` budući da je upravljan polugama iza volana uz hidrauličnu aktivaciju. Za kočenje se brinu šesteroklipne Alconove čeljusti sprijeda i četveroklipne odostraga.

 

 

Stari Vantage bio je popularan odabir u GTE Am i GTE Pro klasi, osvojivši 36 pobjeda na raznim utrkama diljem svijeta, uz dvije klasne pobjede na 24sata Lemansa. Novi automobil već je odradio preko 13000 km testiranja što je uključivaloi 30 satni test izdržljivosti u Španjolskoj, tako da u Aston Martinu očekuju da će i s novim modelom nastaviti biti kompetitivni. 

rtl.hr/ Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.