x

Prvi pas koji je osvojio Mont Everest!

Štene po imenu Rupi, kog je vlasnica usvojila prije par mjeseci izvukavši ga iz kontejnera u Indiji, prvi je pas koji je krenuo u osvajanje Mont Everesta.

Bivša profesionalna igračica golfa Džoen Lefson izjavila je za AFP da je pronašla 11-omjesečnog psića bačenog u kontejner prošlog septembra, u planinskom indijskom gradu Leh, i odlučila ne samo da ga zadrži već i da ga povede sa sobom do planinarskog kampa na visini od 5.364 metra.

Alpinistkinja i pas krenuli su u ekspediciju iz himalajskog grada Lukla, 14. oktobra, s ciljem da skrenu pažnju javnosti na problem pasa lutalica i promovišu usvajanje kućnih ljubimaca.

Svoj uspon za rekord završili su 13 dana kasnije, opisujući ga na Facebooku kao ``veliki skok za pseći rod``.

``Veoma sam ponosna na Rupija. Mislila sam da ću povremeno morati da ga nosim na rukama, ali on je taj koji me je vodio i podsticao``, kazala je Lefson. ``Rupi se bez većih problema prilagodio promjeni pritiska. Uživao je u snijegu, jeo ga je, valjao se u njemu, a da sam ga pustila vjerovatno bi i spavao u njemu.``

Fotografije koje je postavila na Facebooku prikazuju Rupija kako uživa u pejzažu i zvucima Nepala, mazeći se s bradatim hindu sveštenicima u Katmanduu i igrajući se s djecom u himalajskom gradu Namče.

``Nadam se da će njegov podvig podstaći ljude da budu bolji prema životinjama, posebno onim napuštenim. Moramo da shvatimo da je svaki život važan``, istakla je bivša golferka, koja se u međuvremenu vratila zajedno s Rupijem u rodnu Južnu Afriku, prenosi Tanjug.

Lefson planira da iduće godine objavi knjigu posvećenu bivšem psu Oskaru s kojim je proputovala cijeli svijet.

Izvor: pobjeda.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.