x

Recept za pravu domaću sarmu!

Domaćoj kuhinji teško je odoljeti, a mnogima je jedna od najomiljenijih kombinacija upravo kiseli kupus i mljeveno meso koje se uz pomoć ovog lakog recepta pretvara u finu sarmu.

Sastojci za deset osoba (po osobi 2 sarme):

 

800 g svinjetine

 

200 g junetine

 

200 g špeka ili dimljene pancete (sitno na kockice narezano) – nije obavezno

 

1 glavica kiselog kupusa (1,5 – 2 kg)

 

pola kilograma rezanog kupusa

 

5 – 6 šnita špeka

 

1 - 2 suhe dimljene kobasice

 

100 g riže

 

2 jaja

 

1 luk (sitno nasjeckan)

 

2 - 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)

 

slatka crvena mljevena paprika

 

peršun (sitno nasjeckan) – nije obavezno

 

2 kašike brašna

 

muškatni oraščić

 

so

 

biber

 

ulje 

 

Priprema:

 

Od glavice kupusa izdvojite listove, izrežite gornji dio korijena i operite listove. Na malo ulja prodinstajte sitno nasjeckan luk i češnjak, ohladite pa dodajte u smjesu mljevenog mesa i špeka.

 

Dodajte još jaja, opranu i ocijeđenu rižu, peršun, biber, so, malo muškatnog oraščića i crvenu papriku. Smjesu dobro izmiješajte i pustite da malo odstoji.

 

Smjesu (2 - kašike) zamatajte u listove kupusa i pravite sarmice tako da prvo motate sredinu pa zatim uvrćete krajeve prema unutra.

 

Slažite u lonac s malo ulja (tek toliko da pokrije dno) izrezani kupus, sarmice i na šnite izrezani špek/pancetu.

 

Kuhajte oko sat i po, dva na laganoj vatri. Onda napravite blagu zapršku od 2 kašike ulja i 2 kašike brašna. Kad zaprška zažuti, dodajte slatku crvenu mljevenu papriku, zalijte hladnom vodom i prelite po sarmi.

 

Dodajte na četiri komada narezanu kobasicu i kuhajte još pola sata, sat. Sarmu nikada ne miješajte, samo lagano protresite lonac.

 

Servirajte uz kuhani krompir. 

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.