x

Samra Menzilović: Više sam uživala u tituli missice, nego klasičnog modelinga!

Ekskluziva.ba vam donosi intervju sa Samrom Menzilović.

Već godinama ste dio najznačajnijeg modnog događaja u državi 33. Nivea BH Fashion Week Sarajevo. Koliko se toga na modnoj sceni promjenilo kada ste zaplovili vodama modnog dizajna u odnosu na sada, nekoliko godina poslije...?

 

BH dizajneri imaju sreću da postoji projekat kao što je Nivea BH Fashion week Sarajevo, koji im omogućava da predstave svoj talenat, rad i kreativnost vezano za modni dizajn. Naravno, najveće zasluge ima Udruženje manekena i modnih kreatora BiH te izvršni producent modna agencija Abc Models Sarajevo, koji već 17 godina, tradicionalno i kontinuirano podržavaju rad naših BH dizajnera te im se ovim putem u ime svih iskreno zahvaljujem. Veoma značajan projekat za BH modnu scenu i domaće dizajnere kako one afirmirane tako i neafirmirane. Odavde su plasirana mnogobrojna imena domaće BH modne scene. U odnosu na ranije godine, sve je više mladih novih kreativaca, razvija se most prijateljstva između domaćih BH modnih dizajnera i dizajnera koji nam dolaze iz inozemstva a koji su porijeklom iz BiH. Domaća javnost prati sve više rad BH modnih dizajnera i razvija se svijest o domaćem BH proizvodu. Svi učesnici ovog projekta su samofinansirajući, podstiće se samozaposlenost. Zaista jako puno pozitivnih stvari iz godine u godinu. A što se mene tiče, ja sam nakon svih ovih godina, starija, iskusnija i lakše realizujem svoje ideje.  

 

Kakav je položaj mobnog dizajnera u BiH, te šta bi prema vašem mišljenju moglo pomoći da se poboljša status bh. modnih umjetnika u BiH?

 

Nažalost, niko u našoj državi nema sluha da shvati koliko se preko modnog dizajna može napraviti pozitivnih stvari. Jako je teško dizajnerima da se sami bore za svoje mjesto na modnom nebu. Još da nema ovog projekta kao što je Nivea BH Fashion Week Sarajevo, naša modna scena bi bila u mraku. Položaj BH dizajnera je nezavidan, u državi je kriza i recesija a ljudima je u današnje vrijeme puno platiti nešto što je ručni rad i unikatno, radije biraju neke od povoljnijih brandova, koji su na našem tržištu. Teško je, ali opet, uz puno rada, truda i ulaganja, dolaze rezultati. 

 

Bili ste uspješna manekenka, misica, a sada i modna kreatorica. Koliko vam iskustvo iz ovih branši pomaže u poslu kojim se sada bavite?

 

U velikoj mjeri, jer iz svog iskustva znam koliko manekenke mogu pružiti dizajneru, koliko zadovoljiti ideje dizajnera prilikom prezentovanja modela, tačno znam što želim i na koji način da izvučem najbolje od modela, missice su pak druga priča to su ipak više mlade dame koje plijene svojom ljepotom i gracioznošću i nije u stanju ličiti na neki androgeni model kakav se danas preferira u svijetu modelinga. I sa moje tačke gledišta ja sam više uživala u svojoj tituli missice, nego klasičnog modelinga.

 

Imate i svoju Akademiju, kada ste je pokrenuli čime se bavi, te koliko je značajno prema vašem mišljenju podučavati mlađe naraštaje modnom dizajnu?

 

Bosland Akademija mode i dizajna će uskoro napuniti svoju prvu godinu postonja, jako sam ponosna na taj dio mog posla, imati priliku mladima prenijeti znanje iz modnog dizajna. 

 

Majka ste dvoje djece, a imate manekenske proporcije, koje recepte za sjajnu figuru poput vaše preporučujete?

 

Ja sam jako dinamična žena uvijek u pokretu, uz dvoje djece kilogrami sami nestaju, a opet genetika igra ključnu ulogu u mom izgledu. Najvažnija je zdrava ishrana, redovno kuham za svoju porodicu. Na našem meniju su supice, puno voća i povrča uz eko hranu iz vrta moje majke. Na sve to ljubav moga supruga je onaj začin bez kojeg ne bih mogla zamisliti život, jer žena uz pravog muškarca procvjeta.

 

Šta nam je to Samra spremila za novu sezonu, kada je Vaša revija i šta od vas možemo očekivati na 33. Nivea BH Fashion Week Sarajevo?

 

Ja nisam stereotipni dizajner da se uvijek držim jednog te istog.  Volim svojim klijentima nuditi uvijek nešto novo. Ovoga puta kolekcija nosi naziv „Dobre djevojke idu u Raj, loše gdje god požele“ , ready to wear kolekcija, je namjenjena dinamičnim ženama koje znaju šta žele  i znaju kako izgleda to što žele, kolorit koji preovladava su nude nijanse kao i svaki put tu je dinamičan performans sa kojim ćemo dodatno oduševiti one koji budu prisutvovali reviji. Dio mog tima je mlada i uspješna dizajnerica nakita Dinka Kahrić koja sa svojim nakitom pod nazivom Magic Knot upotpunjuje kompletan izgled. Ovoga puta moj tim i ja nudimo jednu ženstvenu notu ženama koje znaju prepoznati dobar stil.

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.