x

U susret koncertu u BKC-u: Intervju sa Adnanom Ahmedićem!

Adnan Ahmedić, virtuoz za gitarom rođen je 1975. u  Sarajevu i umjetnik je sa izuzetno istančanim pristupom muzici. Njegovo sviranje predstavlja  kombinaciju virtuoznosti i delikatnog zvuka. Imao je priliku obrazovati se i usavršavati se  sa poznatim profesorom gitaristom Ivanom Kalcinom koji ga je i uveo u svijet gitare. 22. juna nas očekuje njegov koncert u sarajevskom BKC-u što je bio povod za razgovor.

Krajem godine izaći će Vaš treći studijski album, a neke od dijela odsviraćete na koncertu u Sarajevu 22. juna u Dvorani BKC. Sa prethodna dva albuma”Solo&Chamber”i “Mediterranean Fusion” imali ste veliki uspjeh, dobili ste nagrade na top listama Vienna Classics, Reverbnation Classical Charts, i SoundCloud Top Lista za rangiranje izvođača klasične muzike.Trebamo pomenuti i Ranker koji vas je svrstao u najzgodnijeg muškarca, klasičnog izvođača ,tačnije na 7. ste mjestu od 42 muškarca. S ovim definitivno potvrđujete svoj internacionalni uspjeh. Kako se osjećate povodom ovog velikog uspjeha?

 

- Projekat popularizacije klasične muzike je nesto na čemu radim već duže vrijeme Ii moja iskrena lična potreba. Ona dolazi iz srca i onda ni uspjeh i afirmacija ne izostaju. Trud se na kraju isplati. U sve albume uložio sam mnogo rada, istraživanja, transkribiranja nota, adaptacija numera samo mom ličnom stilu, i dugih sati vježbanja, kao i usklađivanja koncertnog I studijskog rada sa ostalim obavezama na mom dnevnom poslu, u školi u kojoj predajem. Inače sviram klasičnu gitaru, a gitara kao gitara najpopularniji je instrument na svijetu. Ona ispiriše i fascinira ljude svih profila. Bez lažne skromnosti, u prethodne tri godine napravio sam veliki pomak u popularizaciji klasične gitare u BIH. Vjerovao sam u svoju misiju, i istrajao u svojoj želji. A kad se uspjeh napokon desio, prihvatio sam ga kao nešto fantastično. Ustvari tad je jos ozbliljniji posao tek počeo, jer sam sad više u centru pažnje i mnogi budno prate svaki moj korak i analiziraju više moj rad. Postao sam uzor mladim nadama koje prvi put sviraju svoj veliki koncert pred velikom publikom ili u velikim dvoranama. Vrlo često imam priliku da na svojim koncertima nakon koncerta razgovaram sa mlađim muzičarima i da sa njima dijelim svoja iskustva. Uvijek ih ohrabrujem da vjeruju u svoj jedinstveni glas iznutra. Ako im je kao i meni muzika njihova najvažnija misija onda treba postati i njihova profesija, mi muzicari trebamo istrajati u tome i ne povinovati se novim trendovima i lažima da se dešava finansijska kriza u kulturi.

 

Šta je za vas najveće zadovoljstvo u poslu kojim se bavite?

 

Najveće zadovoljstvo predstavlja mi publika za koju sviram. Ona mi daje krila jer sa njom dijelim sebe svaki put kada sam na sceni. Takođe tehnologija,novi mediji, internet, youtube, facebook, twitter, cross over, sve to stvara nove mogućnosti i dovodi me u kontakt sa kolegama širom svijeta i pomijera granice. Sve me to skupa dodatno motiviše ,bilo da se radi o entuzijastima koji transkribiraju moderna djela za gitaru i za moj stil sviranja, (na svakom mom koncertu možete čuti neko djelo urađeno za gitaru i svirano na njoj po prvi put ikada).

 

Za vas je karakteristicno da osim djela za klasičnu gitaru često izvodite djela koja su pisana za neke druge instrumente. Koliko ih je bilo teško prilagoditi za gitaru i ko vam je to radio?

 

Transkripcije su nešto što je sastavni dio repertoara klasičnog gitariste, jer u odnosu na violinu i klavir, gitara je relativno mlad instrument. Postoji puno originalnih kompozicija, ali latino američki kompozitori koje ja preferiram pisali su prvenstveno za glas, a izuzetno zvuče kad se sviraju na gitari. Gitara je orkestar u malom i nezaobilazni dio latinoamerickog ambijenta koji ja svojim koncertima pokušavam da ozivim na sceni.Na koncertu u BKC Sarajevo ćete moći biti dio takvog jednog ambijenta. Za pripremu je potrebno vrijeme, posvećenost i veliko znanje. Kada prođe transkripcija teksta, kompozicija oživljava na sceni, dobija energiju publike koja je predamnom. Taj jedinstveni momenat je neponovljiv. Baš zato je svaki koncert `uživo` nešto najljepše na svijetu i nesto što me profesionalno najviše ispunjava. Teme iz filmova takođe su mi drage, jer su svirljive i lako prepoznatljive pa ću i njih rado svirati jer ih Ii publika prepoznaje. Obrade često radim sam, a neke dobijam od kolege sa Sicilije i one su uvijek prilagođene mogućnostima mog instrumenta i mom licnom umjetničkom izražaju.

 

Na kojoj gitari svirate? Da li je ona po nečemu posebna?

 

Moram se pohvaliti novim instrumentom, ručno rađenom gitarom Zorana Kuvača, najboljeg graditelja na našim prostorima. Njegov model double top 2015. , daje poseban nosivi zvuk koji umnogome pojačava i obogaćuje doživljaj slušaoca. Takođe svaka njegova gitara je ukrašena i radjena kao malo remek djelo. A ova će jedinstveno biti prikazana na koncertu 22.06 u BKC.

 

Planirate li neke nove projekte u narednom periodu?

 

Sezona je bila jako intenzivna - mislim da sam ove godine odsvirao preko 20 koncerata, a u narednom periodu odsviraću i koncerte u Banja Luci, Zenici, Brčkom, Mostaru. Pregovori su i dalje u toku s nekim drugim gradovima i opštinama i moja je velika želja da nastupim na što više mjesta u BIH i inostranstvu.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.