x

Vrijeme je da Messi pretekne Maradonu!

Dvije argentinske generacije nikad nisu bile sličnije. Te 1986. bio je jedan genijalac i deset ‘konobara’, slično je i sada. Svakako, ovo ‘konobari’ treba uzeti uvjetno, u kontekstu kakva je ta selekcija Argentine s Maradonom tada i s Messijem sada, a kakva je bez njih. Bez obzira na sve kvalitete Burruchage, Batistona, Passarele, Valdana…, odnosno Di Marije, Agüera, Mascherana…

Maradona je 1986. sam odveo Argentinu do svjetskog trona. U polufinalu je s dva pogotka srušio Belgiju (2:0).

Messi je u Brazilu u sva četiri okršaja gauča bio igrač utakmice. Sam je, trenutkom genijalnosti, pobijedio BiH, na isti način Iran (golom u 91. minuti), pa je Nigeriji utrpao dva (3:2), a u osmini finala je u 118. minuti prošao kroz odbranu Švicaraca i gurnuo loptu samom Di Mariji za 1:0.

U četvrtfinalu ga čeka Belgija, jednu stepenicu ranije nego njegovog slavnog prethodnika prije 28 godina.

 

Prema svim statističkim pokazateljima, Messi je već pretekao Maradonu, ili će to učiniti ubrzo. Nije mijenjao klub (Diego je to činio sedam puta), i s Barcelonom je već osvojio 20 trofeja (plus dva s Argentinom, ali za mlađe selekcije). Maradona je skupio tek devet trofeja, ali to mu je bilo kudikamo teže jer u njegovo vrijeme nije ni bilo toliko takmičenja, a s druge strane igrao je za Napoli. Čijih pet trofeja (dva naslova prvaka), vrijede barem koliko i Barcinih deset, piše Goal.com.

 

I u pojedinačnim nagradama Leo je daleko ispred jer ima mnogo više uglednih i manje uglednih izbora. Sedam je puta proglašen fudbalerom godine na svijetu, četiri je puta bio najbolji strijelac Lige prvaka, jednom argentinski sportista godine (samo jednom!?). Ipak, Maradona je u dva izbora proglašen fudbalerom stoljeća, svjetski je igrač godine bio jednom, ali ima ono za čim Messi žudi: bio je svjetski prvak i najbolji igrač SP-a. Ta dva trofeja Messi je osvajao samo na SP-u do 20 godina i na klupskom SP-u.

 

Izvor: sport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.