x

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA

Ne smijemo da ih zaboravimo, bili su mali, a veliki ljudi: Ljepota duše devet ubijenih đaka! 4 mjeseca od užasa u Ribnikaru!

Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14), Ema Kobiljski (14), Ana Božović (12), Mara Anđelković (14), Katarina Martinović (13), Bojana Asović (12), Sofija Negić (14), Andrija Čikić (14) i Dragan Vlahović (51) - ovo su imena osam djevojčica, jednog dječaka i čuvara škole OŠ "Vladislav Ribnikar" koji su ubijeni u nezapamćenom masakru koji se dogodio prije tačno četiri mjeseca u prostorijama ove škole na Vračaru u Beogradu.

Redakcija Kurira uz odobrenje roditelja ubijene djece, a koje su dobili preko njihovog advokata, objavljuje fotografije i imena žrtava. Četiri mjeseca je prošlo od zločina, a 10 nevinih žrtava nikada ne smije biti zaboravljeno. Djeca su likvidirana u školi, u učionici na času historije i hodniku. Na njih je pucao takođe učenik "Ribnikara", koji je u to vrijeme imao 13 godina zbog čega ne može da odgovara pred sudom.

Majke i očevi ubijenih već četiri mjeseca tragaju za odgovorima na brojna pitanja, a 1. septembra, kada su se đaci u Srbiji vratili u školske klupe, oni su se sjećali svojih palih anđela. Pojedini roditelji su na svojim društvenim mrežama objavili fotografije ubijene djece i Dragana Vlahovića, školskog čuvara, iz opis "naše duše", a jedna majka je uz fotografiju svakog od njih objavila i kakvi su oni bili. Bili su mali, a veliki ljudi!


Ispod fotografije ubijene Adriane Dukić napisano je: "Voljela je ples i pjevanje. Trenirala je folklor u Francuskoj tri godine, a nakon što se sa porodicom preselila u Srbiju imala je želju da od septembra ponovo krene da trenira. Bila je kreativna i voljela je da crta".

I njena drugarica Angelina Aćimović imala je svoje talente, voljela umjetnost, modu i kuhanje.

- Gajila je veliku ljubav prema umjetnosti i modi. Obožavala je da kuha (posebno poslastice), a svaki matematički zadatak rješavala je sa lakoćom. Bavila se i ručnim radom i pravila je rukavice koje je poklanjala svojim drugaricama. Iako je usnula, njena lijepa duša će živjeti dovijeka i podsjećati nas na to da se svakog dana trudimo da budemo bolji ljudi - riječi su kojima su prijatelji opisali pokojnu Angelinu.


Uvijek vesela i radosna, beskrajno duhovita i zabavna bila je Ema Kobiljski, navode oni koji su je poznavali.

- Neustrašiva i veliki borac za pravdu. Voljela je druženje i dobru zabavu. Trenirala je odbojku i bila je ponosna na poziv u pionirsku takmičarsku sekciju. Voljela je pse, a mačke je obožavala. Uživala je u zajedništvu i ljubavi koju je osjećala u porodici - napisano je o Emi, dok je Ana Božović opisana kao "neiskvarena, srećna djevojčica koja se uvijek zalagala za slabije".

- Bavila se hip-hop plesom u kojem se vidjela njena energičnost i veliki talenat. Uvijek je uživala u svakom trenutku, nije propuštala druženja, a njen osmijeh i radost su svima ulivali optimizam i toplinu. Dovoljno je bilo njeno "Ćaoo" sa vrata kad stigne, da potpuno promijeni atmosferu u prostoriji, kao i kada svjetlost obasja mrak.

Za djevojčicu Maru Anđelković prijatelji su rekli da je bila brižna, spretna, pristojna, duhovita i zrela. O talentu da slika, crta i vaja mnogi su pričali.


- Katarina Martinović bila je nježna balerina, blagorodne duše i zvonkog glasa. Zasmijavala je druge svojim posebnim humorom. Radost plesa, muzike, nastupa i druženja u baletskoj školi davali su joj neiscrpnu snagu za sva rana buđenja i dugačke dane. Voljela je da slika. Obožavala je sladoled i toplu čokoladu. Voljela je ljeto i more - opis je koji ide uz ubijenu Katarinu, dok je njena drugarica Bojana Asović bila odgovorna, vrijedna i željna igre.

- Početkom godine na pismenom na temu "Osoba kojoj se divim", njen mlađi brat je pisao o njoj, što najviše govori o tome kakav je bila prijatelj, podrška i uzor sa samo 11 godina. Imala je talenat za slikanje i svoje crteže je često poklanjala bliskim osobama, a neki njeni radovi osvojili su nagrade na konkursu. Bila je mnogo brižna i znala je dobro da procijeni ljude i vidi uvijek najbolje u njima. Trenirala je gimnastiku. Svojoj porodici će uvijek ostati uzor zbog hrabrosti, borbenosti i neizmerne ljubavi koju je pružala - napisali su o Bojani.


Djevojčicu Sofiju Negić prijatelji su opisali riječima: "prijatelj". - Bila je pažljiva, brižna i sa lakoćom činila da se svi oko nje osjećaju lijepo. Muziku je slušala od jutra do mraka. Imala je talenat i za prirodne nauke, na opštinskom takmičenju iz fizike imala je najbolji rezultat u generaciji iz njene škole, a nije ni išla na pripreme. Lako joj je išla i matematika, a osvajala je i nagrade i iz hemije.

Dječaka Andriju Čikića oni koji su ga poznavali opisuju kao izuzetno talentovanog pijanistu i kompozitora.

- Osvajao je nagrade na republičkim i međunarodnim muzičkim takmičenjima od sedme godine. Svirao je na koncertima. Pored muzike obožavao je da fotografiše i pravi zanimljive video-zapise koje je podvlačio interesantnom muzikom. Sve je znao o automobilima. Volio je da vozi karting trke, da igra tenis, vozi bicikl. Volio je da se druži. Imao je puno prijatelja. Kao i svi tinejdžeri, volio je i telefon i Joutjub kada ne može napolje u akciju. U znak sjećanja na Andriju dvije nagrade za mlade muzičare (najvirtuozniji pijanista i najbolji kompozitor) nosiće njegovo ime - piše u objavi ispod dječakove fotografije.

Dragan Vlahović bio je omiljen u školi. Svi đaci su ga obožavali.

- Na posao je dolazio dobro raspoložen. Sa osmijehom je dočekivao djecu, tješio ih kad su tužna, čestitao im uspjehe i pobjede i pomagao im. Pratio je njihovo odrastanje, uspio je ponovo da otkrije dijete u sebi i uživa u svom poslu. Učio je djecu pravim vrijednostima i uvijek je imao pravi savjet za njih - riječi su koje opisuju pokojnog školskog čuvara.

.

.

.

Izvor: Kurir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.