x

Evropsko prvenstvo, polufinale

Nevjerovatan povratak Danske, ali Švedska nakon produžetka ide u finale

Rukometaši Švedske plasirali su se u finale Evropskog prvenstva. Oni su su sinoć u Zagrebu u polufinalnom meču pobijedili velikog rivala Dansku nakon produžetka rezultatom 34:35 i protiv Španije će se boriti za naslov evropskog prvaka.

Šveđani su odlično ušli u meč. Poveli su sa 1:3 u petoj minuti, ali se Danci jako brzo vraćaju u egal i ubrzo je na semaforu rezultat neriješen, 4:4.

Međutim, nakon toga Švedska je dominantna. Igrali su zaista sjajno rukometaši ove selekcije, prednost je konstantno rasla i u 21. minuti je po prvi put plus pet u korist Švedske, 10:15.

Do kraja prvog poluvremena Danska uspijeva da smanji zaostatak. Došli su do podnošljivih minus dva, a na odmor se otišlo rezultatom 14:16 u korist Šveđana.

Crna rupa Švedske od 13 minuta bez gola prekinuta je tek početkom drugog poluvremena kada je Ekberg pogodio za 14:17, a ova selekcije treba zahvaliti sjajnom Andreasu Palicki koji je sjajno branio u teškim momentima za njegovu selekciju.

Kada je u 27. minuti golom Gottfridsona Švedska ponovo otišla na plus pet (14:19), činilo se kako će Švedi lagano privesti meč kraju. Međutim, Danska se nije predavala i na krilima Lauge Schmidta i Hansena u 46. minuti dolaze na minus dva (20:22), te se potpuno vraćaju u meč.

Odbrana selekcije Danske u tim trenucima igra sjajno. Igrali su onako kako najblje znaju, došli su na 21:22, a zatim Palicka brani udarac Hansena za izjednačenje u 51. minuti meča. Gottfridsson je potom zabio važan gol za prednost od 21:23.

Međutim, Danska ponovo dolazi na minus jedan (22:23) na osam minuta do kraja i čekao nas je pravi spektakl. Imali su švedski rukometaši šansu da odu na plus tri, ali je to nisu uspjeli. Landin je potom zaustavio udarac Gottfridsona, da bi zatim sa sedam metara uz isključenje Gottfridsona pogodio Hansen za izjednačenje rezultata na 25:25.

Zachrisson potom pogađa za prednost Švedske 25:26, a Palicka sjajno brani udarac Svana, da bi Zachrisson drugim uzastopnim golom odveo Šveđane ponovo na plus dva, 25:27.

Tu nije bio kraj. Švedska je na dvje minute imala tri razlike (25:28), ali su Danci na kraju uspjeli da izjednače. U posljednjoj sekundi Svan pogađa za izjednačenje rezultata 28:28 i odlazak u produžetke.

Dosta uzbuđenja viđeno je i u produžetku. Borile su se obje selekcije maksimalno, Danci su konstantno stizali prednost velikog rivala, ali je fantastični Palicka sjajnim odbranama donio nakon prvih pet minuta Švedskoj prednost od 30:31.

Ipak, greške i promašaji su Dance skupo koštale. Švedska je otišla na plus dva (31:33), a zatim Landin spašava Dance i ostavlja odbranom svoju selekciju u igru. Hansen je potom pogodio za minus jedan i ostavio je svoju selekciju u igri.

U posljednji minut Šveđani ulaze sa napadom i golom prednosti. Arnesson je pogodio za 33:35 i tu nije bilo više dileme oko putnika u finale, a to je selekcija Švedske.


Izvor: SportSport.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.