x

Smart #1 električni SUV imaće veliki domet i vrlo privlačnu cijenu

Sve ćete češće viđati informacije koje govore o električnim automobilima čija cijena polako ali sigurno postaje povoljnija od benzinaca i dizelaša. Jedan od vrlo zanimljivih je i novi Smart #1 SUV.

Radi se o modelu za 2024. godinu, ali već ove godine će biti dostupan u Kini po vrlo privlačnoj cijeni. Naravno, ne očekujte ga po toj cijeni u Evropi. Veliki domet baterije i povoljna cijena dvije su najvažnije karakteristike ovog električnog automobila kojeg su smjestili u takozvanu "SUV subcompact" klasu, a koji će biti dostupan u Pro+ i Premium paketima opreme.

Zzadržao je neke elemente prijašnje iteracije što je vidljivo u trokutastim svjetlima, dizajnu krova, ručkama u vratima, te dizajnu stražnjih svjetala. Iako ga smještaju u SUV klasu, ipak bismo prije rekli kako je to "nabubreni kompakt" o čemu govore i njegove dimenzije – 4270 x 1822 x 1636 milimetara te međuosovinski razmak od 2750 milimetara. Saznajemo kako će biti dostupan i u više boja kao što su crna, bijela, siva i zlatna.

Serijski su na raspolaganju 18 inčni kotači u Pro+ paketu odnosno 19 inčni u Premium paketu. Interijer ima simetrični dizajn u obliku slova T, vozački ekran je dijagonale 9,2 inča te dodatni infotainment od 12,8 inča, a sistem adi na Snapdragon 8155 procesoru. Naravno, podržava i bežično punjenje pametnog telefona, a u centralnom dijelu nalaze se i dva držača za čaše.

Što se pogona tiče koristi električni motor od 200kW koji ima maksimalni okretni moment od 343Nm, dok baterija od 66kWh ima domet do 535km (Pro+) odnosno 560km (Premium), na sporom se punjenju puni oko 7 i pol sati, a na brzom do 50% za 30 minuta. Ugrađen je i Level 2 autonomne vožnje (Advanced Driving Assistance), Bluetooth povezivost, elektronski podešavana sjedala, elektronsko otvaranje prtljažnika te OTA nadogradnje. Jači Premium model ima i monitor koji prati umor vozača, držanje unutar linija te grijanja prednja sjedala, kao i Beats zvučnike. Što se tiče prtljažnika pružit će vam 323 litre odnosno sa spuštenim sjedalima 986 litara.

A cijena? Nije loša, bar za kinesko tržište. Osnovni Smart #1 električni automobil iz subcompact SUV klase s Pro+ opremom prodavaće se po cijeni od 23.910 evra, a Premium će imati cijenu od 27.000 evra. Radi se o cijeni koja je od prošlog modela veća za oko 2.235 evra, ali i karakteristike su puno bolje.

(Računalo.com)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.