x

Namirnica koju vrijedi uključiti u ishranu

5 zdravstvenih prednosti celera

Sa samo 10 kalorija u jednoj stabljici, celer je idealna namirnica za mršanje te se već dugo smatra niskokaloričnom dijetalnom hranom.

No, hrskavi celer zapravo ima brojne zdravstvene koristi koje bi vas mogle iznenaditi. Body.ba vam u nastavku donosi 5 razloga zbog kojih ćete poželjeti da dodate celer u vašu ishranu:

Celer je sjajan izvor važnih antioksidanata

Antioksidanti štite ćelije, krvne žile i organe od oksidativnih oštećenja. Celer sadrži vitamin C, beta karoten i flavonoide, ali postoji najmanje 12 dodatnih vrsta antioksidativnih hranljivih sastojaka koji se nalaze u jednoj stabljici. Također je odličan izvor fitonutrijenata, za koje se pokazalo da smanjuju slučajeve upale u digestivnom traktu, ćelijama, krvnim sudovima i organima.

Celer smanjuje upalu

Hronična upala povezana je s mnogim bolestima, uključujući artritis i osteoporozu. Sjemenke celera sadrže oko 25 protuupalnih spojeva koji mogu pružiti zaštitu protiv upale u tijelu.

Celer podržava probavu

Iako njegovi antioksidativni i protuupalni hranjivi sastojci nude zaštitu cijelog probavnog trakta, celer može ponuditi posebne blagodati želudcu. Polisaharidi na bazi pektina u celeru, uključujući spoj poznat kao apiuman, pokazali su da smanjuju slučajeve čira na želucu, poboljšavaju sluznicu želuca i moduliraju želučani sekret u ispitivanjima na životinjama. A tu je i visoki sadržaj količine topljivih i nerastvorljivih vlakana. Svi oni podržavaju zdrav probavni trakt.

Celer je bogat vitaminima i mineralima s niskim glihemijskim indeksom

Uživaćete u vitaminima A, K i C, kao i mineralima poput kalijuma i folata dok jedete celer. Također ima malo natrijuma. Osim toga, celer ima nizak glihemijski indeks, što znači da ima spor, stabilan učinak na vaš šećer u krvi.

Celer ima alkalizirajuće dejstvo

Uz minerale poput magnezijuma, željeza i natrijuma, celer može imati neutralizirajući učinak na kiselu hranu - a da ne spominjemo činjenicu da su ovi minerali potrebni za neophodne tjelesne funkcije.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.