x

PRIJEDLOG ZA RUČAK

Zapečene tortilje punjene piletinom i sirom

Ukusan obrok za sve

Sastojci:

8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih ako ne volite kukuruzne)

600 g pilećih prsa

2 kašike maslinovog ulja

2 svježe crvene paprike srednje veličine

1 luk srednje veličine

300 g kukuruza iz konzerve

so

biber

čili

200 g narendane gaude (ili drugog topivog sira)

sos za enčilade

Za sos:

2 velike kašike maslinovog ulja

2 velike kašike glatkog brašna

400 ml temeljca (mesnog ili povrtnog)

100 ml pasiranog paradajza

1 kašičica mljevene ljute paprike

2 kašičice slatke mljevene paprike

1 kašičica bijelog luka u prahu

½ kašičice sušenog origana

so po ukusu

Priprema:

Prvo pripremite sos, možete ga napraviti i dan ranije. Zagrijte temeljac u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrijte ulje. Dodajte brašno i miješajte dvije minute. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, bijeli luk i origano, pa miješajte još minutu. Zatim pomalo dolijevajte zagrijani temeljac uz stalno miješanje kako biste razradili grudvice. Potom ulijte pasirani paradajz, posolite i pustite sos da krčka 10 minuta. Nakon toga ga probajte i po potrebi dosolite ili začinite začinima po ukusu.

Očistite i nasjeckajte luk na sitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk pet minuta, dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, pobiberite, dodajte malo čilija po želji i procijeđeni kukuruz, pa sve zajedno dinstajte desetak minuta, dok piletina ne bude kuhana.

Pripremite malo dublji pleh za pečenje i namastite ga s malo masnoće. Započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite kašiku-dvije pripremljenog sosa, piletine i malo narendanog sira, pa smotajte tortilju i položite je u pleh. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak sosa prelijte ili premažite preko tortilja i zatim pospite ostatkom rendanog sira, a po želji ga možete i dodatno narendati.

Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.