x

RAST, RAZVOJ, ODGOJ

9 znakova da je dijete talentirano

Za dijete koje rano progovori ne može se reći da je već zbog toga talentirano


Neka djeca su zaista talentiranija od druge. Da li to važi za vaše dijete?

Prosudite to na osnovu znakova koji vam mogu ukazati na to da li će vaše dijete odskakati od vršnjaka po svojim talentima i sposobnostima.

Rano počinje pisati

Evo kako procijeniti da li u vašem domu odrasta genijalac:

1. Širok spektar interesovanja - Talentirana djeca zainteresirana su za najrazličitije stvari. Jednog mjeseca mogu biti zaluđena dinosaurima, narednog za sve što se događa u svemiru, i tako redom.

2. Čitaju i pišu vrlo rano - Da dijete raste u pametnjakovića možete znati i po tome što će rano znati čitati poruke na TV-u, napisati svoje ime i imena ukućana... A sve to bez mnogo truda i formalnih časova.

3. Da li je nadareno za muziku i ostale umjetničke grane - Djecu koja pokazuju vanserijski talent za muziku obično je lako primijetiti, a želite li da znate da li je talentirano za slikarstvo, dobro proučite njegove crteže - ako crta stvari vodeći računa o perspektivi i proporcijama, onda nema sumnje u to da je na dobrom putu da možda jednoga dana postane slikar, scenograf, osoba koja će raditi u svijetu mode...

4. Pokazuje periode intenzivne koncentracije - Poznato je da djecu pažnja ne drži dugo, ali to ne važi za vrlo talentirane. Ona dugo mogu biti zaokupljena jednom igrom, jednim TV programom, jednom knjigom...

Sklapa rečenice

5. Ima dobro pamćenje - Neka nadarena djeca mogu se sjetiti stvari i događaja još iz doba kada su bila u pelenama. Naprimjer, dvogodišnjak može evocirati uspomene na nešto što se dogodilo kada je imao 18 mjeseci.

6. Ima bogatiji rječnik - Za dijete koje rano progovori ne može se reći da je već zbog toga talentirano, ali za ono koje u razgovoru koristi najrazličitije riječi i sklapa rečenice, može se govoriti da je nadareno.

7. Obraća pažnju na detalje - Talentirani dječak ili djevojčica imaju oko sokolovo za detalje. Dok starije dijete želi znai do pojedinosti kako neke stvari funkcioniraju, mlađe ostavlja igračke tačno na mjesto odakle ih je uzelo ili primjećuje kada nešto ne stoji na uobičajenom mjestu.

Brinu o drugima

8. Samokritična su - Djeca u principu ne obraćaju pažnju previše na druge, osim ako taj drugi ima nešto što dijete želi. Nadarena djeca su drugačija, brinu se o drugima i stalo im je šta oni rade i govore, ali najkritičnija su prema sebi samima.

9. Razumiju komplicirane koncepte - Vrlo inteligentna djeca mogu razumjeti složene koncepte, zamršene međuljudske odnose i razmišljati apstraktno.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.