x

SAVJETI

Ako vam je bijela odjeća posivjela ili požutjela, ubacite ovaj začin u mašinu

On bi trebao djelovati poput abraziva i na taj način ukloniti prljavštinu ili drugu boju s odjeće

Bijela košulja, bijela majica ili bijelo donje rublje uvijek su na početku najčišće bijele boje. Međutim, već nakon nekoliko pranja postaju prljavo bijeli, sivi... Mogu čak i požutjeti, ako se peru s obojenim komadima.

Internetski savjetnici tvrde da su pronašli spasonosno rješenje uz koje će bijela odjeća ponovno biti bijela. I to uz jednu namirnicu koja zapravo nema puno veze s bijelom bojom u klasičnom smislu. Riječ je o - ne biste vjerovali - biberu, piše Jutarnji list.

Ovaj začin koji mnogi imaju u svom domu trebao bi, dakle, pomoći u čišćenju bijele odjeće. Da biste to postigli, tvrde internetski savjetnici, u veš-mašinu trebate staviti isključivo bijeli veš, a u bubanj dodati kašičicu bibera. Primjerice, krupnije samljeven crni biber. On bi trebao djelovati poput abraziva i na taj način ukloniti prljavštinu ili drugu boju s odjeće. No, da bi talog nestao s rublja, nije dovoljan samo biber.

Uobičajeno, u odjeljak mašine treba dodati i odgovarajuće sredstvo za pranje veša. Pritom se ne smije prati na previsokim temperaturama, gornja granica trebala bi biti 40 stepeni, a preporučljivije bi bilo 30 stepeni. Rezultat bi, tvrdi se, trebao biti obećavajući.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.