x

Austrijski superautomobil baziran na Lotus Exigeu košta i do 650.000 eura

Austrijska kompanija Jubu performance pripremila je superautomobil za koji je potrebno izdvojiti najmanje 249.000 eura, odnosno najviše 650.000 eura.

Radi se o automobilu nazvanom JP Zero, trkaćem automobilu iz GT2 klase s karbonskom karoserijom, koji je baziran na Lotusovom modelu Exige.

"Uzeli smo sjajnu Exigeovu šasiju i na njoj razvili potpuno novi automobil. Gotovo sve, od ovjesa do upravljača, potpuno je novo, dizajnirano i proizvedeno u našem postrojenju u Austriji. Tokom razvojnog procesa smo se fokusirali na jednostavnost i lakoću", izjavio je Martin Jung, osnivač kompanije Jubu Performance.

Verziju modela JP Zero prikazanu na fotografijama pokreće 3,5-litarski twin-turbo V6 motor, a postoje još tri verzije, ZEROrace, ZEROtrack i ZEROstreet. Trkaća verzija će se takmičiti u GT2 klasi, dok će cestovna verzija biti luksuzni superautomobil s karbonskom karoserijom. Vozači će moći podesiti snagu motora pomoću dugmeta te je povećati sa 410 na 610 KS. Cestovna ZEROstreet verzija razvija do 740 KS.

Specijalno dizajnirani sedmostepeni mjenjač s duplim kvačilom nudi najbolje iz dva svijeta, odnosno najbolje od automatskog i sekvencijalnog mjenjača.

"To je jedno od naših najvećih dostignuća tokom ovog projekta. Naš DCT mjenjač je lagan za upotrebu i može parirati svakom sekvencijalnom mjenjaču na stazi. Međutim, ako se želite opustiti, možete ga prebaciti iz manuelnog u automatski mod i potom uživati", dodao je Jung.

Mjenjač može izdržati više od 100 sati vožnje na stazi bez većeg održavanja ili repariranja.

ZEROrace je težak svega 960 kg, što znači da je veoma brz i agilan. Isporuke ZEROrace i ZEROtrack verzija počinju na proljeće 2021. godine, dok ZEROstreet neće stići do proljeća 2022. godine.

Osnovna cijena za ZEROtrack iznosi 249.000 eura, a verzija ZEROstreet može koštati i do 650.000 eura. 

Jubu će proizvesti po 20 primjeraka svakog modela, odnosno ukupno 60 automobila.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.