x

Šef Volkswagena UK upozorio da prodaja električnih automobila stagnira

Generalni direktor Volkswagena UK, Aleks Smit, upozorio je da prodaja električnih vozila "stagnira" jer je anketa pokazala da bi samo dva odsto vozača kupilo jedno u bliskoj budućnosti. Generalni direktor je takođe upozorio da trenutno postoji malo podsticaja za kupovinu električnih vozila.


Navodi da prodaja "stagnira" s električnim vozilima koja su još uvijek "relativno skupa" u poređenju s benzinskim i dizelskim automobilima, prenosi "Jutarnji".

Do izjave je došlo nakon što je anketa među 2375 britanskih vozača pokazala da bi samo dva odsto kupilo EV u ovom trenutku. Istraživanje, sprovedeno za industrijsko tijelo Društvo za proizvođače i trgovce motorima pokazalo da više od polovine ne planira da kupi EV do 2026. ili kasnije.

Brojke su dovele do sve većih poziva za veću podršku privatnim kupcima da pređu na električna vozila prije planirane zabrane prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila.

Samo 24 odsto prodaje u prvoj polovini 2023. odnosilo se na privatne kupce - pad u odnosu na 36 odsto prošle godine. Električna vozila obično koštaju čak 11.550 evra više od ekvivalenta benzina ili dizela, osiguranje je skočilo za 60 odsto ove godine, a neki punjači na ulici sada su 20 odsto skuplji od punjenja automobila s unutrašnjim sagorijevanjem, prenosi "AutoBlog".



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.