x

RECEPT

Bajramska trpeza: Kurbansko meso u mlijeku

Posebno po tome što je miris mesa ublažen


Kurbansko meso u mlijeku je posebno po tome što je miris mesa ublažen, a jelo je samo po sebi pravi specijalitet i onaj koji jednom proba meso u mlijeku ostaje bez riječi. Meso je mekano, sočno, gotovo da se raspada, a povrće je najukusnije koje ste ikad probali. Ako želite svoje drage osobe da najprijatnije iznenadite, pripremite kurbansko meso u mlijeku.

Potrebni sastojci:

1,5 kg kurbanskog mesa

1 l mlijeka

4 velika krompira

6 kom. mrkve (ako su sitnije može i koja više)

lovor po želji

1 kašika vegete

biber – po ukusu

Priprema

Meso odvojite od kostiju i isjecite na krupnije komade. U odgovarajuću šerpu poredati meso, a zatim ga preliti mlijekom tako da meso bude potpuno prekriveno mlijekom. To znači da može da se desi da je potrebno i malo više od litra mlijeka, prema tome ne ustručavajte se, jelo može biti samo još ljepše.

Kurbansko meso s mlijekom kuhati oko 1,5 sati na srednjoj temperaturi vodeći računa da ne kipi, a šerpu nikako ne poklapati jer ćete u suprotnom morati i da čistite šporet. Za vrijeme kuhanja u mlijeku, meso gubi karakterističan miris koji nekima smeta, a samo meso postaje izuzetno mekano i sočno i od mlijeka poprima predivne ukuse.

Dok se meso kuha u mlijeku, pripremiti povrće. Mrkvu oprati i očisiti i ostaviti je cijelu, a krompir oljuštiti i presjeći samo na polovine. Za daljnju pripremu jela najbolje je korisiti keramičku ili zemljanu posudu sa poklopcem, a može posužiti i vatrostalni pekač sa poklopcem, a ako nemate posudu sa poklopcem, onda možete iskoristiti i aluminijsku foliju.

Na dno pekača najprije poredati povrće. Kada meso bude kuhano, komade mesa poredati preko povrća, dobro posuti vegetom i preliti mlijekom koje je preostalo nakon kuhanja.

Posudu za pečenje poklopiti poklopcem ili alu-folijom i peći oko sat u rerni zagrijanoj na 200 ̊C, a zatim otklopiti i peći otklopljeno još petnaestak minuta do pola sata na maksimalnoj temperaturi.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.