x

UKUSNO I FINO

Brzo i bez pečenja: Kolač od kajsija

Osvježavajući je i veoma ukusan

Za ovaj vam kolač nije potrebno neko kulinarsko umijeće. Osvježavajući je i veoma ukusan, a za njegovu pripremu ne trebate paliti rernu po ovim vrućinama.

Podloga

oko 120 grama petit keksa

Nadjev od kajsija

1 kg kajsija bez košpica

1 l vode

250 grama šećera.

Puding od kajsija

1 l vode od kuhanih kajsija

3 pudinga od vanilije

Dekoracija

200 ml pavlake za šlag

naribana čokolada

Priprema

Nadjev

Operite i prepolovite kajsije. U šerpu dodajte pripremljene kajsije, šećer i vodu. Sve zajedno stavite kuhati, da kajsije omekšaju. Za podlogu petit keks složite u kalup dimenzija 21 x 25 cm.

Kuhane kajsije procijedite i vodu stavite sa strane. Odmah vruće kajsije rasporedite preko petit keksa. U mjericu sipajte 1 l vode od kuhanih kajsija. Dio vode pomiješajte s pudingom od vanilije, bez dodavanja šećera, jer ga ima u vodi.

Ostatak vode ulijte u šerpu i stavite kuhati. Kada prokuha, sklonite sa strane i umiješajte pripremljeni puding. Sve zajedno vratite kuhati, da se zgusne. Vruće prelijte preko kajsija i rasporedite. Ostavite da se ohladi.

Dekoracija

U zdjelu dodajte pavlaku za šlag. Miješajte mikserom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Šlag rasporedite po površini kolača. Naribajte čokoladu. Kolač stavite u frižider do služenja, navode kolaci.biz.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.