x

Četiri namirnice idealne ako imate problema sa anemijom

Malaksalost, vrtoglavica, glavobolja ili gubitak snage najčešći su simptomi malokrvnosti. Ako imate neki od ovih simptoma najbolje bi bilo da se javite ljekaru.

Anemija je u velikom broju slučajeva uzrokovana neadekvatnom ishranom koja ne uključuje dovoljno gvožđa, folne kiseline ili vitamina B12. Ove materije najviše se mogu naći u sljedećim namirnicama:

1. Susam

Crni susam idealna je opcija ako patite od anemije. Možete ga konzumirati tako što ćete kašičicu ove namirnice pomiješati sa vodom i ostaviti da odstoji oko dva sata. Potom procijedite susam i izgnječite ga. Nakon toga dodajte kašičicu meda i dobro promiješajte. Preporučuje se da uzimate ovu smjesu dva puta dnevno.


2. Špinat

Špinat je fantastičan izvor antioksidanata, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, vitamina B i vitamina C. On je niskokaloričan i bogat vlaknima. Samo pola šoljice špinata dnevno može vam pomoći da ojačate krvnu sliku.

3. Paradajz

Paradajz je potreban kako bi tijelo moglo bolje da apsorbuje gvožđe. Obiluje vitaminom C i likopenom, a možete ga ubaciti u salatu, sendviče ili napraviti sok.


4. Cvekla

Cvekla je gotovo najdjelotvornija kada je u pitanju rješenje problema sa anemijom. Studije sprovedene u Njemačkoj su došle do zaključka da redovnim konzumiranjem ove namirnice možete riješiti problem nedostatka gvožđa skoro za cijeli život! Cvekla obiluje gvožđem, a osim toga odlična je i za krvni pritisak. Ubacite 3 cvekle, 3 jabuke, 3 šargarepe, med i 2 limuna - dobit ćete smuti dobar za cijeli organizam.


(NovostiMagazin)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.