x

POTAKNITE ORGANIZAM

Nikotin ostaje u krvotoku i do tri dana: Ove namirnice će vam pomoći da ga brže izbacite van

Smanjite želju za cigaretom koristeći prirodne proizvode


Svi pušači znaju koliko je teško odreći se cigareta. Jedan od glavnih razloga zašto je tako teško ostaviti se cigareta događa se zbog načina na koji se nikotin (tvar koja izaziva jaku ovisnost) skladišti u tijelu. Kada se udahne, on ulazi u krvotok i tamo ostaje i do tri dana nakon posljednje cigarete. Postoji učinkovit način kako možete potaknuti vlastiti organizam u borbi s ovom ovisnošću. Riječ je o detoksikaciji nikotina iz tijela putem namirnica.

Zeleni čaj

Ova je namirnica jedna od najboljih kada govorimo od detoksikaciji. Pomaže jetri u filtraciji krvi i tjera toksine van iz tijela. Ako je jetra zdrava, može izbaciti nikotin iz krvotoka još učinkovitije i brže.

Mrkva

Ovo povrće obiluje vitaminima A, C, B i K, koji pomažu u jačanju imunog sistema. To znači da se tijelo može početi prirodno boriti protiv toksina koji su prethodno oslabili naš sistem.

Citrusi

Narandža, limun i kivi su izvrsni dodaci detoksikacijskoj dijeti s kojom ćete nastojati maknuti cigarete iz svog života. Citrusi su puni vitamina C, kao i vitamina A i E, a svi oni pomažu u jačanju imuniteta te održavanju hidratacije. Zdrave ćelije trebaju ove vitamine kako bi se zaštitile od posljedica duhana.

Zeleno povrće

Povrće poput brokule i špinata je općenito zdravo, a posebno kad prestajete pušiti. Folna kiselina i vitamini B5 i C u ovoj hrani ključni su za detoksikaciju jetre te također doprinose jačanju imuniteta.

Voda

Esencijalna potreba i način koji doprinosi prestanku pušenja je hidratacija. Jedan od glavnih problema s toksinima u duhanu je taj što dehidrira ćelije. Ispijanjem dovoljne količine tekućine, vraćate tijelo natrag u balans i potičete bržu detoksikaciju, prenosi Živim. hr.

Uz sve nabrojene namirnice, uvođenje tjelovježbe u svoju dnevnu rutinu bit će od velike koristi. Vježbajući se znojimo i tako izbacujemo toksine iz tijela. Uz fizičke, tjelovježba ima i brojne psihološke učinke. Zahvaljujući endorfinu, koji će se aktivirati prilikom vježbanja, osjećat ćete se energičnije, što dodatno može pomoći u motivaciji da kažete „ne“ kada se javi sljedeća želja za cigaretom.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.