x

Čitajte zajedno s njima

Ruku na srce, hajde da priznamo da nemaju svi roditelji vremena i energije za to, zbog čega osjećaju krivicu. Evo nekoliko načina da nađete vrijeme za komunikaciju sa djetetom.

Razgovarajte. Čak i ako ste zauzeti kuhanjem ili šivanjem, samo su vam ruke zauzete. Iskoristite ovo vrijeme za razgovor o proteklom danu, interesima djeteta ili predstojećem događaju. Biće od velike koristi i zadovoljstvo za vas oboje. Čak pet minuta dnevnih razgovora može odigrati veliku ulogu u životu i razvoju djeteta.

Čitajte zajedno. Zajedničko čitanje može učiniti čuda, razvija pažnju, upornost, strpljenje i omogućava vam da stvorite osjećaj zajedništva. U dobi od 12 godina dijete može da prestane da čita zajedno sa vama, ali sjećanje na zajedničko vrijeme će ostati sa njim do kraja života.

Povedite djecu sa sobom. Ne morate to da radite svaki put kada idete negdje, ali postoje male stvari koje samo zahtijevaju da dođete do određene tačke, donesete određene stvari na popravku ili zajedno odete u kupovinu. Dobar način da se dijete upozna sa “odraslim životom”.

Prestanite da budete opterećeni krivicom i da je prenosite na vaše dijete.

Čak i ako nemate vremena za odlazak u bioskop ili u zabavni park sa vašim djetetom, a vikend protekne u čišćenju, nema potrebe da se osjećate krivim.

Ne gubite vrijeme na moralisanje i sitnice. Nema potrebe opominjati i vikati na dijete zato što ne isključuje svjetlo ili zaboravlja da zatvori vrata toaleta. Čak i ako govorite o pravilima ponašanja, možete to učiniti mirno, a onda će i tinejdžer pristati da sasluša vaše argumente.

Istraživanja pokazuju da je prvo dijete u obitelji manje spremno na saradnju, te da je više sebično u odnosu na braću i sestre. Kada se prvom djetetu rodi brat ili sestra, ono gubi potrebu za sarađivanjem. Prvorođenci dobivanjem brata ili sestre doživljavaju šok jer više nisu u centru pažnje. Zbog toga oni postaju oprezniji i manje povjerljivi. Djeci treba vodstvo odraslih, trebaju im roditelji koji jasno kažu šta se smije, šta se ne smije, šta je uredu, a šta nije, roditelji koji šalju jasne signale.


(oslobodjenje.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.