x

Decenijama plijeni neodoljivošću, čeka se spomenik legendarnom fići

KRAGUJEVAC - U Kragujevcu je 19. put održan tradicionalni Fića fest. Ljubitelji prvog jugoslovenskog automobila izložili su četrdesetak mezimaca, očuvanih kao da su tek iz kragujevačke fabrike, iako se fićo ne proizvodi skoro četiri decenije. Želja im je da fićo u Kragujevcu, dobije spomenik.


Užičanka Emilija Todorović jedina je dama koja je zastavu 750 proizvedenu 1979. u Kragujevcu, izložila na Fića festu. Naslijedila ga je od dede, a i dalje joj je osnovno prevozno sredstvo.

„Svi mi mašu, svi se smeju i prenose neku prelepu energiju, pozitivnu, valjda se i oni sećaju nekih lepših dana kada je fića bio aktuelniji auto”, rekla je Emilija.

Za vlasnike, fićo je uvijek aktuelan. Zbog toga se već 19 godina okupljaju u Kragujevcu, kako bi se družili i drugima pokazali mezimce, prema kojima gaje posebne emocije. navodi RTS.

To sjećanje na auto, koji je stavio Jugoslaviju na točkove, željeli bi da očuvaju, postavljanjem spomenika u Kragujevcu. Za to se godinama zalažu u kragujevačkom Udruženju ljubitelja fića.

„Dobili smo ponudu da napravimo projekat kako će da izgleda, a na gradu je sada da odluči gde će taj projekat da postavimo i gde će biti spomenik fiće u kom delu grada”, rekao je Vladimir Tošić, predsjednik Udruženja ljubitelja fića iz Kragujevca.

Mali auto iz Zastave u Kragujevcu proizvodio se od 1955. do 1985. godine. Za tri decenije proizveli su gotovo milion fića, a izvozili su ga u 35 zemalja.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.