x

Ford Bronco će se proizvoditi i u Kini

Reinkarnirani Ford Bronco će se proizvoditi u Kini za lokalno tržište. Američki proizvođač automobila je podneo zahtev za dobijanje licence za prodaju, a ovaj model će tamo ući u proizvodnju najkasnije 2024. godine.


Legendarni Fordov model u novom izdanju za 21. vijek će proizvoditi joint venture kompanija Jiangling Ford s nešto izmijenjenim elementima dizajna u poređenju s Broncom koji se trenutno prodaje u Sjedinjenim Državama i Evropi. Kinesko Ministarstvo industrije i informacijske tehnologije (MIIT) je otkrilo fotografije dva Bronca s pet vrata, što bi moglo da bude pokazatelj da na kineskom tržištu neće biti varijante s troja vrata. Prikazana vozila takođe imaju dvije vrste točkova, drugačije branike i proširene blatobrane, što su vjerovatno varijacije različitih paketa opreme.

Čini se da je najznačajnija promjena u poređenju s modelom Bronco s američkim specifikacijama natpis "Ford" na rešetki hladnjaka, smješten tačno iznad natpisa Bronco, ali uz drugačiji font. Tu su i kineska slova na vratima prtljažnika.

Američki i kineski Bronco bi trebalo da imaju slične proporcije, koje mogu da variraju u zavisnosti od specifikacije. Dakle, riječ je o SUV modelu sa dužinom od 4.800-4.825 mm, širinom od 2.070 mm i visinom od 1.990 mm, uz međuosovinsko rastojanje od 2.950 mm. Lokalni mediji tvrde da će kabina Bronca u Kini ostati ista kao u Sjedinjenim Državama. Ali, o tome ćemo više znati kada SUV krene u prodaju. Očekujemo i neke promjene u veličinama multimedijskog ekrana.

Kineski Bronco će pokretati 2,3 litarski motor s turbo punjačem koji u Kini proizvodi takođe joint venture kompanija Changan Ford. Ova jedinica razvija 275 KS i 455 Nm, što se razlikuje od izlazne snage i obrtnog momenta 2,3 litarskog EcoBoosta koji je dostupan na američkom tržištu, budući da je riječ o snazi od 300 KS i 441 Nm. Motor bi trebalo da bude uparen s lokalno proizvedenim 8-stepenim automatskim mjenjačem, umjesto 7-stepenog ručnog i 10-stepene automatike koji su dostupni u SAD.

Trenutno se Bronco prodaje putem paralelnih uvoznih kanala po cijeni od 700.000-1.2 miliona juana (96.000-165.000 dolara), navodi "Klix". Uprkos visokoj trenutnoj cijeni uvoznih modela, Ford je sa svojim JV kompanijama u prvih šest mjeseci ove godine u Kini ipak prodao više od 80.000 jedinica.

Ipak, na bazi procjena autoinsajdera, domaća proizvodnja mogla bi na ime uštede sa lokalnim porezima da spusti cijenu ulaznog modela skoro na nivo cijena u Americi. Naime, pretpostavlja se bi startni model tada mogao da košta oko 300.000 juana (41.200 USD), što će više nego prepoloviti cijenu i podići konkurentnost na tamošnjem tržištu. Poređenja radi, ulazna verzija Bronca u Evropi košta čak 74.500 evra.

Izvor: nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.