x

Bolan udarac za osvajača Zlatne lopte

Deschamps na pressici ponizio Benzemu kao niko nikad: "Izvinite, ali..."

Francuska je izborila svoje drugo uzastopno finale na Svjetskom prvenstvu nakon što je u polufinalnom duelu pobijedila Maroko sa 2:0. Na press-konferenciji novinare je zanimalo da li će poziv dobiti Karim Benzema koji se oporavio od povrede.

Bilo je najava da bi se osvajač Zlatne lopte mogao vratiti u Katar u slučaju da Trikolori osvoje Finale, nakon što se vratio punim treninzima s Real Madridom.

Benzema je prvobino bio imenovan u Deschampsov sastav za Mundijal da bi morao odustati prilikomo dolaska u Katar nakon što je zaradio povredu bedra tokom treninga uoči turnira.

Deschamps nikada nije zamijenio Benzemu, što znači da još uvijek ima pravo na povratak. Interesantno da na press-konferneciji poslije pobjede nad Marokom selektor Francuske nije ni želio da spomene ime svog najboljeg napadača.

Novinari su upitali da li će Benzema sada dobiti poziv u Katar, a dobili su pomalo iznenađujući odgor.

"Pfff... Zapravne želim odgovoriti na to pitanje", rekao je Deschamps, pa uzeo malu pauzicu i dodao: "Sljedeće pitanje. Izvinjavam se."

Francuski kamp nedavno je pogođen sa još dvije povrede pošto veznjak Adrien Rabiot i branič Dayot Upamecano nisu trenirali u utorak. Niko od njih nije nastupio u polufinalu protiv Maroka.

"Imali smo nekoliko slučajeva sa simptomima sličnim gripi", rekao je Deschamps. “Svi pokušavamo biti oprezni da se ne proširi."

Francuska želi postati prva nacija koja je uspjela odbraniti naslov Svjetskog prvenstva jošod Brazila 1962. Tada je generaciju Selecao predvodio čuveni Pele.

Deschamps je postao tek četvrti selektor koji je vodio naciju do uzastopnih finala Svjetskog prvenstva nakon što su Galski pijetlovi igrali i u finalu u Rusiji prije četiri godine.

"Postoje emocije, postoji ponos, bit će posljednji korak", rekao je Deschamps, koji je najvrijediji trofej osvojio i kao igrač 1998. godine."Mjesec dana smo zajedno s igračima, nikad nije lako. Do sada je bilo sretno, vidjet ćemo kako će biti u finalu."

Inače, Francuzima će ovo biti čak četvrto finale u posljednje 24 godine i u tom segmentu su ubjedljivo najuspješnija reprezentacija. Dva puta su se radovali, a da li će i treći put kada im rival Argentina saznat ćemo u nedjelju.

Izvor: sportsport.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.