x

Nakon što je sinoć pokazao klasu

Džeko puni naslovnice: Ugledna Gazzetta donosi mega priču o bh. Dijamantu

Kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko sinoć je odigrao maestralnu partiju za Inter u 5. kolu grupne faze Lige prvaka.

Prvak Italije s 2:0 je savladao ukrajinski Shakhtar, a oba gola postigao je bh. Dijamant i tako Interu donio plasman među 16 najboljih u Evropi.

Džeko je u Inter stigao ljetos kao zamjena za Lukaku koji je otišao u Chelsea i mnogi su bili skeptični po pitanju njega, te se očekivalo da neće moći nadomjestiti odlazak Belgijanca. Ipak, Edin je zatvorio usta kritičarima, obzirom da ove sezone ima već deset golova u svim takmičenjima - sedam u Seriji A, te tri u Ligi prvaka.

Međutim, šta je tajna Edinovog uspjeha i visoke forme i u poznim igračkim godinama? O ovoj temi se nakon sinoćnje maestralne partije u Ligi prvaka pozabavila italijanska La Gazzetta dello Sport.

Trideset pet godina i osam mjeseci, a kao da mu je tek dvadeset. Dijamant je simbol za istinskog profesionalca. Naime, on mnogo pazi na ishranu, trening, te odmor. Čak uoči važnih utakmica spava sam u sobi, kako ga ne bi uznemiravala energija troje djece.


Ipak, ključna uloga u Edinovom životu je njegova porodica. Sa suprugom Amrom ima troje djece. Una ima skoro šest godina, Dani četiri, a Dalia jednu. Sve troje djece je rođeno u Rimu dok je Edin nastupao za Romu, a Dani već ima izraženu strast za fudbalom, te je od ove godine pošao igrati za Interove bebe.

Porodicu upotpunjuje starija sestra Sofija (18), Amrina kćerka iz prvog braka, koja je nakon završene srednje škole u Rimu ove godine otišla na studiranje u Los Angeles. Također, porodica Džeko veliki je ljubitelj pasa, tako da su tu Smoki, Rio i Tokio.

Supruga Amra je fitnes entuzijasta, bavi se crossfitom i ide u teretanu, voli zdravu hranu i sve to uključuje cijelu porodicu.

Džeko je u Rimu imao kućnu teretanu, a isto planira napraviti i u Milanu. On obraća pažnju na svaki detalj prilikom treninga, tako da su neizostavne vježbe prevencije, istezanje mišića, držanje tijela i druge. Nije slučajno što Džeko od dolaska na Apenine ima prosječno 40 utakmica u sezoni.


Kada je u pitanju ishrana, Edin i Amra cijene internacionalnu, ali vrlo zdravu i probranu kuhinju. Salate, zelena jela, tjestenine mogu proći, ali uvijek sa povrćem, te domaći i samim tim zdraviji deserti. La Gazzetta dello Sport u ovom tekstu podsjetio je i da Edin ima otvoren vlastiti restoran u Dubrovniku.

Za kraj su se prisjetili i jednog događaja iz djetinjstva našeg najboljeg fudbalera. Naime, Edin je preživio rat u Sarajevu, a jednog dana ga je tragičnog ishoda spasila intuicija njegove majke. Tada mali Edin s drugarima je htio ići vani igrati fudbal, što njegova majke nije dopustila. Nešto kasnije tog dana na to mjesto pala je granata, te su svi njegovi prijatelji poginuli.

Prošlo je mnogo godina, Džeko je osvajao trofeje, zaradio novac i bogatstvo, ali ljubav prema lopti je ostala netaknuta.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.