x

F1 želi da "ugura" VN Kine u novembru

Velika nagrada Kine koja je trebalo da se vozi na proljeće otkazana je zbog koronavirusa. Jedna od opcija koju Formula 1 razmatra je da se ova trka održi u novembru između trke u Brazilu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Koronavirus je natjerao organizatore Velike nagrade Kine da čitav trkački vikend odlože, ali Formula 1 traži načine kako da sezona ne ostane bez jednog događaja u kalendaru. Među opcijama, doduše manje vjerovatnim, je da se trka održi u Imoli koja je nekada bila organizator Velike nagrade San Marina. Sa druge strane mnogo realnija opcija je da se ovaj događaj "ugura" između Velike nagrade Brazila i Velike nagrade Abu Dabija.

Formula 1 ima ideju da se trka održi 22. novembra, samo sedam dana prije posljednjeg događaja sezone u Abu Dabiju. Tada bi završnica sezone imala takozvani "triplheder", gdje bi u tri sedmice bile održane tri trke. U tom slučaju u petak ne bi bilo akcije na trci u Šangaju već bi se treninzi održali u subotu, dok bi u nedjelju bile kvalifikacije i trka.

Timovi bi trebalo anonimno da se izjasne o prijedlogu. Sa jedne strane će imati problem da se ekipe presele iz Brazila u Aziju za tako kratko vrijeme, dok sa druge strane vjerovatno neće željeti da propuste da zarade na tako velikoj trci kao što je kineska.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.