x

Nema potrebe

Ford ipak neće proizvoditi Fiestu RS

U Fordu kažu da pored performansi koje u B segmentu sportskih automobila nudi aktuelna Fiesta ST nema potrebe razmišljati o još snažnijoj RS verziji.

Iako je prvi čovjek evropskog odjela Ford Performance Leo Roeks prije nekoliko sedmica spomenuo mogućnost proizvodnje Fieste RS čije bi performanse bile stepenik iznad performansi Fieste ST, a mogla bi biti spremna do 2020. godine, sve su prilike da će oznaka RS i u buduće ostati vezana s najsnažnijom verzijom modela Focus.


"Nema opravdanog razloga da pored Fieste ST i performansi koje nudi pravimo još snažniju Fiestu RS“, rekao je drugi zvaničnik Forda, šef evropskog dizajnerskog odjela Amko Leenarts.


I dok u Fordu smatraju da je izvrsni 1,5-litarski trocilindarski turbobenzinac s 200 konjskih snaga više nego dovoljan za najsnažniju Fiestu, za koju mnogi automobilski novinari uveliko tvrde da je trenutno najbolji sportski automobil B segmenta, u Volkswagenu razmišljaju drugačije i već su najavili da će Fiestin direktni konkurent Polo GTI (koji pokreće dvolitarski četverocilindarski turbobenzinac s 200 KS) uskoro dobiti još snažniju verziju.


Fiesta ST trenutno se nudi samo u kombinaciji s ručnim 6-stepenim mjenjačem, a novorazvijeni automatski mjenjač s dva kvačila trebao bi biti dostupan do kraja decenije.



(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.