x

PRIJAVILI PATENT

Ford planira auto koji se sam vrati u salon ako ne platite ratu

Prvo bi stigla poruka i upozorenje o dugu


Automobili koji se sami voze mogli bi biti dio ne tako daleke budućnosti, a Ford je preduzeo korake za patentiranje tehnologije koja bi omogućila da se automobil sam vrati u salon ako vlasnik propusti plaćanje.

Patent, koji je javno objavljen u SAD, najavljuje Fordovu tehnologiju Sistemi i metode za vraćanje vozila, koja bi od vlasnika vozila zahtijevala da izvrši plaćanja na vrijeme ili će mu biti blokiran pristup automobilu, a u kasnijoj fazi bi se on sam odvezao u salon.

Ford objašnjava da bi vlasnik vozila primio poruku koja se odnosi na obavještenje o kašnjenju u plaćanju povezanu s vozilom, a zatim bi dobio određeni vremenski period da na nju odgovori. Ako se to ne riješi, kompjuter bi onemogućilo funkcionalnost komponenti vozila ili bi mogao da zaključa vozilo, navodi "Revija HAK".

Zaključavanje bi se moglo ukinuti u hitnim slučajevima, poput odlaska u bolnicu ili policijsku stanicu. Patent dodatno opisuje moguće probleme s kojima bi vlasnici vozila mogli da se suoče ako ne odgovore na poruke o propuštenom plaćanju. Pominje se nekoliko koraka blokade automobila (motor, upravljač, ispuštanje određenih zvukova kada vozač uđe u auto…), a posljednji bi bio da se automobil sam odveze u najbliži Fordov salon.

Ford je svoj patent prijavio u avgustu 2021. godine i još čeka odobrenje. Proizvođači automobila znaju prijavati razne patente, ali to ne znači da će ih komercijalizirati.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.