x

LJETNA POSLASTICA

Izbjegavajte smokve ako patite od ovih zdravstvenih problema

I pored brojnih benefita, ipak se ne preporučuju svima


Redovna konzumacija smokvi, tvrde dijetetičari, može vam pomoći ukoliko imate problema s probavom - zatvorom ili nadutošću.

Smokve, jedna od omiljenih ljetnih poslastica, sadrže vlakna koja mogu pomoći u očuvanju zdravlja probavnog sistema omekšavanjem stolice i služeći kao probiotik, prenosi Index.hr.

Snižavaju krvni pritisak

Mogu poboljšati zdravlje krvožilnog sistema i srca. Naime, smokve snižavaju krvni pritisak i nivo masnoće u krvi, što može poboljšati zdravlje krvožilnog sistema i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Jedno je istraživanje tako pokazalo da ekstrakt smokve smanjuje krvni pritisak kod štakora s normalnim krvnim pritiskom, kao i kod onih s povišenim nivoima, donosi Healthline.

Dijetetičari naglašavaju i kako redovna konzumacija smokava smanjuje rizik od nastanka raka.

Bolovi u trbuhu i nadutost

Ipak, postoje grupe ljudi koje ne bi smjele jesti smokve ili bi barem njihov unos trebale svesti na minimum.

To su prvenstveno osobe s upalnim bolestima crijeva u aktivnoj fazi bolesti, svi koji se pripremaju za kolonoskopiju te oni koji se oporavljaju od operacije crijeva. Njima dijetetičari savjetuju da ograniče unos ili potpuno izbjegavaju konzumiranje ove namirnice. Kod njih smokve mogu uzrokovati težinu u želucu, a ako ih pojedu puno, i bolove u trbuhu te nadutost.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.