x

U PONUDI DO 2025. GODINE

Jaguar osvježio F-Pace, hibrid sada prelazi više kilometara bez trošenja benzina

S posljednjim osvježenjem većeg Jaguarovog SUV-a kupci koji se odluče za hibridnu plug-in verziju mogu računati na veći kapacitet baterije s kojom F-Pace bez trošenja benzina može preći 65 kilometara.

Britanska automobilska kompanija Jaguar, koja je pod okriljem indijske automobilske kompanije Tata Motors, svoj veći SUV F-Pace premijerno je predstavila prije sedam godina, a nakon redizajna koji je urađen prije dvije godine u Coventryju su opet decentno osvježili model čiju konkurenciju predstavlja nekolicina SUV-ova iz D segmenta.

Prema informacijama za medije koje su stigle iz Tata Motorsa, najznačajnije poboljšanje za F-Pace odnosi se na veći kapacitet li-ion baterija (19,2 kWh) koje napajaju elektromotor u hibridnoj „plug-in“ verziji P400e koja sada bez asistencije dvolitarskog četverocilindarskog turbobenzinca može preći 65 kilometara (WLTP), što je 20 posto više u odnosu na prethodnu verziju.


U Jaguaru kažu da je za punjenje baterija od 0 do 80 posto na 35 kW DC punjaču potrebno 30 minuta, a za napunjenost baterija od 0 do 100 posto preko 7 kW punjača treba dva sata i 30 minuta. Kombinovana snaga nije mijenjana, pa „Plug-in“ F-Pace i dalje nudi 400 KS i 680 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,3 sekunde i 240 km/h.


Bez obzira na paket opreme, s posljednjim osvježavanjem svaki F-Pace sa sobom donosi 19-inčne aluminijske felge, digitalnu instrumentnu tablu i Pivi Pro multimedijalni sistem s glasovnim upravljanjem koji je kompatibilan s aplikacijama Apple CarPlay i Android Auto. Najsnažniji F-Pace na sebi nosi oznaku SVR, a pokreće ga 5-litarski V8 benzinski motor koji uz asistenciju mehaničkog kompresora nudi 550 KS i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta. SVR od 0 do 100 km/h stiže za četiri sekunde i razvija 286 km/h.


Ako se nešto u međuvremenu ne promijeni, ranije je objavljeno da će Jaguar od 2025. godine proizvoditi automobile koje će pokretati samo elektromotori, pa će od njihove aktuelne ponude u priči ostati samo model I-Pace.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.