x

Kako nam pomaže kombinacija crnog grožđa i luka

Želite li sniziti krvni pritisak i spriječiti krvne ugruške, pomiješajte grožđe s lukom. Crno grožđe, bogato moćnim antioksidansima - polifenolima, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja, ali ako se jede s lukom, savjetuje poznati britanski nutricionista i savjetnik za prehranu Rob Hobson, može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka i potaknuti kardiovaskularno zdravlje.

"Često i ne znamo da namirnicama stvaramo povoljne sinergije za zdravlje. Sa biološkog stajališta, tijelu su potrebne sinergije kako bi ispravno funkcionisalo. Sinergija hrane definirana je načinom na koji određene namirnice i hranjive tvari koje sadrže djeluju zajedno pružajući zdravstvene koristi veće od koristi koju pruža pojedinačna namirnica" kaže Rob Hobson, koji redovno piše blog na svojoj internetskoj stranici kako bi edukovao o vitaminima i drugim hranjivim tvarima koje su našem organizmu potrebne za optimalno funkcionisanje.


Rezultati istraživanja

Istraživanje je otkrilo da 54 posto odraslih osoba nije svjesno da kombinovanje različite hrane može koristiti njihovu zdravlju, dok 31 posto nikada ne razmišlja o miješanju hrane kako bi iz namirnica izvukli više. Ipak, 54 posto ispitanika u ovom istraživanju misli da njihovoj prehrani nedostaju ključni vitamini ili hranjive tvari.


Salata od plavog sira i grožđa s crvenim lukom

Kako pomaže: štiti zdravlje srca, normalizuje krvni pritisak i jača cirkulaciju.

Sinergija hrane: katehini iz crnog grožđa i luk. Crno grožđe bogato je polifenolnim antioksidativnim katehinom koji pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja te u kontroli težine. Zajedno, luk i grožđe sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i jačaju kardiovaskularno zdravlje. Istraživanja su pokazala da ova kombinacija pomaže u jačanju kardiovaskularne zaštite poboljšanjem cirkulacije.


(Živim.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.