x

Kia Niro finalista izbora za Evropski auto godine

​Kia se opet plasirala u finale izbora za Evropski auto godine (COTY), ovaj put sa potpuno novim kompaktnim krosoverom Kia Niro.

Stručna komisija od 58 članova žirija iz 22 zemlje je detaljno ocijenila 27 modela i izbor svela na još samo sedam novajlija. Pobjednik će biti proglašen na svečanosti koja će se održati 13. januara na salonu automobila u Briselu.

Potpuno novi model je bio po uzoru na vrlo uspješnu prvu generaciju Nira - modela koji je predvodnik Kijine elektrifikovane ekološki prihvatljivije game modela u Evropi - temeljno unaprijeđen kako bi preuzeo vodeću ulogu u razredu srednje velikih kompaktnih krosovera (C-CUV).

Kia se fokusirala na to da potpuno novi Niro ispunjava ključne zahtjeve današnjih ekološki svjesnijih klijenata. Vozilo je raspoloživo s tri elektrifikovana pogonska sklopa - kao hibrid, plug-in hibrid (PHEV) i potpuno električni - kako bi doprinijelo tome da što više ljudi pređe na elektrifikovanu mobilnost na način koji odgovara njihovim potrebama. Varijanta Niro EV pruža čak 463 km potpuno električnog dometa s jednim punjenjem, dok varijanta PHEV omogućava 65 km dometa na struju, što je više nego dovoljno za većinu svakodnevnih vožnji. Nirova prostrana i funkcionalna unutrašnjost opremljena je održivim materijalima i koristi Kijinu najnoviju infotainment opremu i funkcije povezivosti.


EV6 je Kiji 2022. godine donio prvu titulu "Evropski auto godine"

Jason Jeong, predsjednik Kia Europe, rekao je: “Kia je počastvovana da su se članovi žirija odlučili dodati Niro u uži izbor za 2023. godinu. Niro, koji je upravo osvojio nagradu Zlatni volan u Njemačkoj, ponovo odskače iz mase i uvjereni smo da će njegova popularnost u Evropi još rasti. Bilo bi nevjerovatno dostignuće ako bi Niro išao stopama EV6 i osvojio titulu Evropski auto 2023. godine”


2023. je peti put kako se Kia plasirala u uži izbor u Evropi

U prošlosti je Ceed dvaput ušao u finale, u prvoj i trećoj generaciji, dok su se po jednom u užem izboru našli modeli Stinger i EV6.

Niro učvršćuje Kijin položaj među vodećim markama električnih vozila i njenu tranziciju u pružaoca održive mobilnosti

Niro ispunjava ključnu ulogu u Kijinoj strategiji 'Plan S', koja predstavlja njene ciljeve održivosti, među kojima je i taj da će do 2035. u svojoj ponudi u Evropi imati samo potpuno električna putnička vozila. Potpuno novi Niro i EV6 su ključni modeli u ubrzanom lansiranju elektrifikovanih modela i pozicioniranju Kije kao lidera u novoj eri održive mobilnosti, prenosi "AutoBlog".


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.