x

"Kinez" koji je postidio konkurenciju sa Zapada

Nije baš sve što dolazi iz Kine jeftino i sumnjivog kvaliteta.

Ako ste sumnjali u mogućnosti kineske auto-industrije, ovaj model će ubijediti i one najskeptičnije.

Pored ovog modela slobodno možete zaboraviti na sve tehnologije kojima se hvale premijum predstavnici sa Zapada – BYD YangWang U8 Premium Edition ih je sve zasjenio.

Možda najspornija tačka ovog modela je dizajn. Ne zato što izgleda loše, već što veoma podsjeća na Land Roverovog Defendera.

Međutim, ovo je veće vozilo postavljeno na točkove od 22 inča.

Pogled unutra već otkriva da je ovo ozbiljna prijetnja za uspavanu zapadnjačku konkurenciju. S jedne strane nudi Nappa kožu i plemenito drvo, a sa druge, više ekrana nego što ih ima prosječno domaćinstvo.

Vozač i suvozač imaju ekran od 23,6 inča, displej od 12,8 inča je u sredini, a još dva su u naslonima za glavu iza, i jedan između putnika u naslonu za ruke.

Kinezi su velikodušni, pa poput vozila marke Rolls-Royce nude zvjezdano nebo na krovu (svjetlarnik), hi-fi audio sistem Dynaudio Evidence Series sa 22 zvučnika, ali i tri bežična punjača, kao i frižider. A nismo ni zagrebali po površini tehnologije kojom raspolaže ovaj ogroman SUV.

Nema slabih tačaka ni u pogledu pogona. Postoje četiri elektromotora, a sinergijski efekat je čak 1200 KS. Dakle, ova grdosija dostiže 100 km/h za samo 3,6 sekundi i dostiže ograničenu maksimalnu brzinu od 200 km/h.

Vjerovatno jedina slaba tačka je punjenje, s obzirom da podržava maksimalnu snagu punjača do 110 kW. BYD navodi da se baterija može napuniti od 30% do 80% kapaciteta za samo 18 minuta.

To je rezultat ugradnje manje baterije kapaciteta 49 kWh, ali i benzinskog 2.0 motora, što znači da je riječ o plug-in hibridu.

A njegov pogon može "da radi" i u suprotnom smjeru, snage do 6 kW, kada porodičnu kuću snabdijeva strujom preko 24 sata. Da i ne spominjemo kampovanje.

Dodajmo da su terenske mogućnosti, prema obećanjima proizvođača, čak i bolje od Mercedesa G klase. Električni domet je 180 km, a ukupan sa 75 litara benzina je preko 1000 km, prenosi B92.

Četiri nezavisna motora znače da je moguć i manevar rotacija oko vertikalne ose (u mjestu, poput gusjeničara) koji inače promoviše američki Rivian.

Ovaj terenac se ne plaši ni poplava, jer poplavljen može da pluta, pa čak i da "zapliva" pola sata. Neće stati ni ako pukne jedna guma, ali će se vješanje prilagoditi vožnji na tri točka, a sve zahvaljujući DiSus-P hidrauličnom sistemu.

Konačno, postoji 38 senzora koji uključuju tri LiDAR-a, pet radara, 14 ultrazvučnih senzora i 16 kamera. U cijenu su uključeni svi sistemi pomoći, pa i automatizovano upravljanje.

U budućnosti će ponuditi autonomnu vožnju na auto-putu.

I, na kraju, ovaj model sa svim navedenim sadržajima i funkcijama košta oko 140.000 evra. Po ovoj cijeni daleko slabija i manje opremljena konkurencija tek startuje.

Izvor: nezavisne.com


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.