x

Koliko je zdravo zobeno mlijeko?

Danas u trgovinama postoji mnogo vrsta mlijeka, toliko da ih je teško pratiti. Od badema i riže do soje i konoplje, nemliječne alternative su sve popularnije posljednjih godina.

Mlijeko napravljeno od zobi jedan je od najnovijih trendova u svijetu biljnih mlijeka i odlična je alternativa kravljem mlijeku za mnoge koji ne podnose laktozu i mliječne proizvode. Zob je prirodno bez glutena, što čini zobeno mlijeko općenito bezbijednim za one koji su preosjetljivi na gluten ili imaju celijakiju. Zobeno mlijeko nije samo u trendu, već ima i mnoge prednosti za vaše cjelokupno zdravlje.


Šta je zobeno mlijeko?

Zobeno mlijeko je alternativa kravljem mlijeku bez mliječnih proizvoda, bez laktoze i prilagođena veganima. Napravljeno je od zobi koja je namočena u vodu, izmiksana i zatim procijeđena. Mlijeko koje dobijete možete konzumirati kakvo jest ili možete dodati prirodne zaslađivače kao što su vanilija, hurme ili cimet za dodatnu aromu.

Pošto zob lako apsorbuje vodu, veći dio zobi ulazi u preostalo mlijeko nakon što se promiješa i procijedi. Ovo rezultira kremastom teksturom napitka s velikom količinom vlakana i proteina iz originalne zobi.


Zdravstvene prednosti zobenog mlijeka

Zob prirodno sadrži mnogo vitamina i minerala potrebnih vašem tijelu, uključujući vitamin B, tiamin, folat, magnezij, mangan, fosfor, cink i bakar. Ovi hranjivi sastojci se prenose u zobeno mlijeko. Ako tražite više hranljivih sastojaka, fabrički proizvodi često su obogaćeni vitaminima A i D, gvožđem, kalcijumom, kalijumom, vlaknima i riboflavinom. Budući da je zobeno mlijeko napravljeno od zobi bogate vlaknima, ono ima veći nivo ugljikohidrata od drugih mliječnih alternativa, ali ne sadrži zasićene masti. Viši nivoi ugljikohidrata koji se nalaze u zobenom mlijeku pretvaraju se u trajnu energiju tokom cijelog dana, za razliku od mlijeka od badema i drugih orašastih plodova koji daju energiju preko masti.

U nastavku su neke od zdravstvenih prednosti konzumiranja zobenog mlijeka.

Podstiče sitost – Visoki nivoi proteina i vlakana koji se nalaze u zobenom mlijeku podstiču sitost, što znači da vas brzo ispunjava i pomaže da se duže osjećate sitima. Ovo može pomoći u kontroli apetita i gubitku težine.

Obezbjeđuje visok nivo gvožđa – Jedna šolja zobenog mlijeka sadrži otprilike 10 procenata vaše dnevnog preporučenog unosa gvožđa. To ga čini dobrim izvorom željeza za vegane i vegetarijance koji ga kroz ishranu ne unose dovoljno. Redovnom upotrebom zobenog mlijeka možete spriječiti razvoj anemije.

Pomaže u održavanju nivoa holesterola pod kontrolom – Zob pomaže u održavanju zdravog nivoa holesterola jer sadrži beta-glukan, vrstu rastvorljivih vlakana. Beta-glukan ima svojstva snižavanja holesterola i njegove prednosti se održavaju kada se zob pretvori u zobeno mlijeko ili druge napitke.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.