x

IMA CAKA

Kako napraviti najbolje palačinke kod kuće

Sve što trebaš je pripremiti sastojke, zasukati rukave i baciti se na pripremu omiljene poslastice

U osnovnom receptu za palačinke nema ničeg ekstravagantnog i kompliciranog - samo pet uobičajenih sastojaka u omjeru koji garantira uspjeh. Sve što trebaš je pripremiti sastojke, zasukati rukave i baciti se na pripremu omiljene poslastice.

Sastojci - za smjesu za palačinke

300 ml mlijeka

2 veća jaja

30 ml ulja ili otopljenog maslaca

2 kašičice šećera

prstohvat soli

130 g glatkog brašna

1 kašika ruma, ribana korica limuna, po želji

Sastojci - za pečenje

15 - 30 g omekšalog maslaca ili suncokretovog ulja

Stavi mlijeko i jaja u zdjelu i miješaj dok se sastojci ne sjedine.

Dodaj ulje ili maslac, a zatim brašno, so i šećer. Miješaj (Ili miksaj) dok ne dobiješ glatku smjesu.

Pokrij tijesto i ostavi da odstoji najmanje 20 minuta. Tijesto se može držati u frižideru i preko noći.

Zagrij tavu na srednjoj vatri.

Na zagrijanu tavu stavi sloj maslaca.

Uvijek prvo izmiješajte tijesto prije nego što izlijete smjesu za palačinku na tavu.

U vruću tavu ulij 1/4 šoljice tijesta te smjesu tanko rasporedi tako da prekrije dno tave. Pazi da tijesto bude što je moguće ravnomjernije raspoređeno.

Peci palačinke dok rubovi ne počnu rumeniti i postanu pomalo hrskavi (oko 30 sekundi). Preokreni palačinku i peci je još 10-15 sekundi s druge strane.

Pečene palačinke slaži na tanjur, a zatim ih posluži uz omiljeni džem ili čokoladni namaz!

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.