x

NEDOSTATAK FINANSIJA

Košarkašima BiH upitan nastup na Eurobasketu: Ako vlasti ne pomognu savezu, nije isključen najgori scenarij

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je uputio još jedan apel entitetskim i državnim vlastima od kojih traže novac kako bi seniori i seniorke mogli nastupiti u predstojećim utakmicama.

Seniore uskoro očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo te nastup na Eurobasketu, a seniorke nastup na Svjetskom prvenstvu. No, zbog nedostatka finansija sve je pod znakom pitanja.

"U cilju informisanja javnosti, Košarkaški savez Bosne i Hercegovine osjeća obavezu saopštiti kako je i dalje suočen s finansijskim problemima uzrokovanih ogromnim troškovima za pripreme reprezentacija i njihovo učešće na velikim takmičenjima.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo promptno je realizovalo najavu o pomoći mlađim selekcijama. Stoga ovim putem izražavamo veliku zahvalnost ministru Samiru Avdiću, bez čije intervencije naše kadetkinje, kadeti, juniorke i juniori ne bi mogli učestvovati na EP.


Opština Novi Grad Sarajevo uplatila je 5.000 KM za potrebe reprezentacija, a Općina Travnik najavila isplatu od 2.000 KM. Također smo im veoma zahvalni na izdvojenim sredstvima i spremnosti da pomognu u skladu sa mogućnostima.

Krajem prošlog mjeseca od strane nadležnih u Vijeću ministara BiH dobili smo obećanje da će u prvoj sedmici avgusta biti uplaćen novac na račun KS BiH.

To se zasad nije desilo, stoga je u ovom trenutku pod velikim upitnikom odlazak muške seniorske reprezentacije BiH na turnir u Estoniju, koji bi trebao predstavljati važan dio priprema naših Zmajeva za utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali i za nastup na Eurobasketu. Što se tiče ostalih institucija, od entitetskih do lokalnih - još uvijek ništa.


Uzalud KS BiH šalje dopise i molbe, pomoći nema. Seniorske reprezentacije čeka još mnogo obaveza, trenutno je velika misterija kako zatvoriti finansijsku konstrukciju u predstojećim danima.

Ove sedmice praktično ističu posljednji rokovi za izmirivanje troškova, upućujemo novi apel vlastima da nam izađu u susret. Ukoliko to ne učine, nije isključen najgori scenarij", stoji u saopćenju Košarkaškog saveza BiH.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.