x

OPASNA BAKTERIJA

Majka (40) ostala bez ruku i nogu nakon što je pojela ribu s lokalne tržnice: ''Usne i prsti samo su pocrnjeli''

Bila je na respiratoru i u induciranoj komi. Dobila je sepsu i otkazivali su joj bubrezi. Umalo je izgubila bitku

Laura Barajas, majka šestogodišnjeg dječaka, izgubila je sva četiri uda nakon što se otrovala nedovoljno kuhanom ribom tilapijom. U četvrtak je podvrgnuta operaciji amputacije koja joj je spasila život nakon višemjesečnog boravka u bolnici. Lauri je pozlilo krajem jula, nakon što je pojela ribu koju je kupila na lokalnoj tržnici u San Joseu, piše ''Daily Mail''.

Dobila sepsu

- Svima nam je jako teško, užasno je to što se dogodilo. Ovo je mogao biti bilo ko od nas - rekla je Laurina prijateljica Ana Mesina (Anna Messina).

Za ''News'' 19 je rekla da je Laura skoro izgubila bitku.

- Bila je na respiratoru i u induciranoj komi. Prsti, stopala i donja usna su joj bili crni. Dobila je sepsu i otkazivali su joj bubrezi - rekla je Mesina.

Vjeruje se da je infekciju uzrokovala bakterija vibrio vulnificus, o kojoj su nedavno upozorenje izdali Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Godišnje se prijavi 150-200 slučajeva infekcije, a svaka peta osoba umre.

- Način na koji se možete zaraziti ovom bakterijom je tako da pojedete nešto što je njome kontaminirano, a drugi način je izlaganje posjekotine ili tetovaže vodi u kojoj živi ova bakterija - objasnila je stručnjakinja za zarazne bolesti UCSF-a dr. Nataša Spotisvud (Natasha Spottiswoode).

Dodala je da su u posebnoj opasnosti imunokompromitirani ljudi.

- Ljudi bi trebali poduzeti razumne mjere opreza, naprimjer, ako imate posjekotinu, izbjegavajte uranjanje u vodu dok dobro ne zacijeli. Ako imate oslabljeni imunitet, pripazite na te stvari i izbjegavajte visokorizične aktivnosti i hranu - rekla je Spotisvud.

Laurina prijateljica postavila je GoFundMe stranicu kako bi pomogla prijateljici pokriti troškove liječenja i stalne potrebe za njegom.

Traže pomoć

- Ova porodica očajnički treba našu pomoć. Joseovo zdravstveno zasad pokriva njegove troškove, no ne zna se hoće li pokriti i Laurine. Plaćeno slobodno vrijeme već je iskoristio, a program za invalide osigurat će samo 60 posto njegovih redovnih primanja. Rastući bolnički računi su ogromni, a Laurino fizičko stanje zahtijevat će značajne promjene u njihovim životima - napisala je u opisu.

Zasad je prikupljeno nešto više od 41.000 dolara, piše Večernji.hr.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.