x

590 KS ZA 300 KM/H

Maserati u New Yorku predstavio Levante Trofeo

Titula najsnažnijeg produkcijskog Maseratija sada pripada SUV-u Levante Trofeo koji pokreće Ferrarijev V8 biturbo motor.

Maserati je na Sajmu automobila u New Yorku predstavio Levante Trofeo, a trenutno najsnažniji produkcijski model italijanske automobilske kompanije pokreće Ferrarijev 3,8-litarski V8 motor koji uz asistenciju dva turbopunjača razvija 590 KS i 730 Nm najvećeg obrtnog momenta.


Spomenute brojke dovoljne su da luksuzni SUV za ubrzanje od 0 do 100 km/h "potroši" samo 3,9 sekundi, a njegova maksimalna brzina iznosi 300 km/h.


Prijenos snage na obje osovine obavlja se preko rekalibriranog 8-stepenog automatskog mjenjača, a pored optimalne raspodjele mase između osovina, dorađenog ovjesa i nižeg težišta, Trofeo je dobio i novodizajnirane 22-inčne felge na kojima su gume visokih performansi.


Pored nekoliko radnih programa kojima se nadzire rad motora, mjenjača, upravljačkog sistema i ovjesa, najsnažniji Levante standardno je opremljen i sistemom "Launch Control".


U Maseratiju kažu da će Levante Trofeo ponuditi kao brojčano ograničenu ediciju s kojom stiže pripadajuća pločica sa serijskim brojem i imenom vlasnika, ali još uvijek nisu otkrili cijenu ni broj planiranih primjeraka automobila s kojim žele biti ravnopravan član u klubu rijetkih proizvođača koji nude SUV-ove visokih performansi.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.