x

Nissan će koristiti vještačku inteligenciju da dizajnira vozila

Vještačka inteligencija je nekada bila naučna fantastika, ali je tu i mijenja svijet kakav poznajemo. Nissan se priprema za ovu novu stvarnost i njihov Yokohama Lab istražuje kako AI može da pomogne u stvaranju automobila budućnosti.

Kompanija kaže da nema manjka potencijalnih primjena jer je "postalo jasno da se vještačka inteligencija može primeniti u raznim područjima, uključujući istraživanje i razvoj, proizvodnju vozila, pa čak i dizajn". Govoreći o tome, proizvođač je primjetio da AI može da igra važnu ulogu kada je u pitanju aerodinamika, prenosi Jutarnji.hr.

Kao što je proizvođač automobila objasnio, "Aerodinamičke performanse trenutno se ocjenjuju izvođenjem ponavljajućih i složenih proračuna na snažnim kompjuterima".

Oni predviđaju performanse i pokazuju protok vazduha, ali "da bi se postigli tačniji rezultati putem simulacije, potreban je ogroman broj zamršenih proračuna" i za njihovo završenje stotinama kompjutera je potrebno nekoliko dana. To je daleko od idealnog i Nissanov Kei Akasaka je primjetio da je "vrlo izazovno brzo odgovoriti na iznenadne zahtjeve dizajnera".

To je natjeralo Nissan na razmišljanje o tome kako poboljšati stvari pomoću vještačke inteligencije. Nakon nekih početnih neuspjeha, kompanija je više od godinu dana provela na obuku i generisanje podataka za model stvoren od strane vještačke inteligencije.

Čak ni tada, tim nije uspio da postigne tačnost koju su željeli pa su u računicu uveli "informacije kao što su jednačine dinamike fluida i druge fizikalne zakone uz oblik automobila". Iako je to samo kratki pregled procesa, rezultati govore sami za sebe jer je vještačka inteligencija uspjela da "dramatično skrati trajanje simulacija učeći odnos između oblika automobila i njegovih aerodinamičkih performansi na bazi velike količine podataka".

Kompanija je dodala da sada mogu da predvide aerodinamičke performanse dizajna za nekoliko sekundi umjesto nekoliko dana. Osim što će uštediti gomilu vremena, Nissan je rekao da će korišćenje AI vjerovatno dovesti do "inovativnih oblika karoserije vozila koji postižu bolji nivo ravnoteže između dizajna i aerodinamike".

Nissan nije jedini proizvođač automobila koji istražuje mogućnosti AI jer Audi koristi tu tehnologiju za dizajn točka budućnosti.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.