x

NE ZANEMARUJTE

Medicinska sestra otkriva simptome koje ne smijemo zanemariti kad dijete kašlje

Iako to ne mora biti opasno, ako se uz kašalj javljaju i neki drugi simptomi, to bi mogao biti znak da roditelji odvedu svog mališana ljekaru


Dječiji kašalj je vrlo uznemirujući za roditelje, nije svejedno slušati mališane kako se naprežu i muče. Iako to ne mora biti opasno, ako se uz kašalj javljaju i neki drugi simptomi, to bi mogao biti znak da roditelji odvedu svog mališana ljekaru.

Medicinska sestra Peni (Penny), koja vodi Instagram profil Sick Happens, u nedavnoj objavi otkrila je da postoji nekoliko znakova upozorenja koje roditelji nikada ne bi trebali zanemariti kada njihovo dijete kašlje.

Pauze u disanju

Kako je objasnila medicinska sestra, kada dijete počinje kašljati s pauzama između udisaja, možda pati od apneje. Do ove pojave dolazi kada dijete nema gotovo nikakav protok zraka i muči se s izdisajem i udisajem, što znači da mora posjetiti ljekara.

Promjena boje u licu

Često je normalno da djeca pocrvene u licu tokom epizode kašlja, objašnjava medicinska sestra. Međutim, moglo bi biti opasno ako poblijede, poplave ili postanu tamni oko usta, usana ili lica.

-Ako primijetite da je dijete, uz promjenu boje u licu, postalo mlitavo ili ne reagira tokom epizoda kašlja, nazovite hitnu pomoć - rekla je Peni.

Kratkoća daha

Još jedan ozbiljan simptom na koji treba obratiti pažnju je kada dijete teško dolazi do daha. Ako se to dogodi, možda pate od blokade dišnih puteva, što može biti ozbiljno i zahtijeva hitnu ljekarsku pomoć, upozorava medicinska sestra.

Povišena temperatura

Posljednji ključni simptom koji roditelji ne bi smjeli ignorirati je kombinacija kašlja i povišene temperature, rekla je Peni. Kako objašnjava, roditelji bi odmah svoje dijete trebali odvesti ljekaru ako primijete da ima vrućicu, a usput ima epizode kašlja, piše Index.hr.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.