x

Najbrži električni auto na svijetu do 100 km/h stiže za manje od sekunde

Krajem prošle godine, ekipa studenata sa Univerziteta u Štutgartu pod nazivom GreenTeam je napravila električni automobil s kojim su postavili novi svjetski rekord najbržeg ubrzanja iz mjesta do 100 km/h.


Studentski prototip trkačkog automobila s jednim sjedištem je do stotke stigao za 1,461 sekundu, a predstavnici Ginisove knjige taj podvig su zabilježili kao svjetski rekord. Međutim, ove nedjelje, njihove kolege sa Univerziteta primenjenih nauka i umjetnosti u Lucernu i ETH u Cirihu, na veličanstven način su postavili novi rekord.

Naime, njima je za ubrzanje do 100 km/h trebalo manje od jedne sekunde, tačno 0,956 sekundi!

Novi uspjeh je već upisan u Ginisovu knjigu rekorda, prenosi Jutarnji.hr.

O kakvom se uspjehu radi možda najbolje otkriva poređenje s jednim od najbržih električnih automobila na svetu - Rimac Neverom - koja do stotke ubrzava za 1,85 sekundi.

Apsolutno sve komponente, uključujući i baterije, razvili su sami studenti koji su optimizovali svaku njihovu funkciju. Zahvaljujući upotrebi laganog karbona, njihov trkački automobil je težak samo oko 140 kilograma.

Studenti su sami razvili i poseban pogonski sklop koji obezbjeđuje impresivnu snagu od 240 kW, odnosno oko 326 KS.

"Snaga nije jedina važna stvar kada se radi o postavljanju rekorda ubrzanja – efikasan prenos te snage na podlogu je ključan", kaže Dario Messerli, šef aerodinamike u AMZ-u.

Kako bi obezbijedio snažnu trakciju od samog početka, tim AMZ-a je razvio neku vrstu ‘usisavača‘ koji drži vozilo zalijepljeno na tlo usisavanjem.

(Jutarnji.hr/Autoblog.rs)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.