x

Najluđa instrument tabla? Ova Lancia iz osamdesetih je odličan kandidat

Digitalizovana instrument tabla sa gomilom informacija izgledala je kao displej test uređaja u nekoj laboratoriji.

Osamdesete su bile godine dizajnerskih ekscesa i pogleda u budućnost. Naravno, većina tadašnjih konceptnih vozila danas izgleda zastarjelo, ali neke ideje i dalje žive.

Na primjer, ova Lancia Orca je zanimljiva, čak i iz perspektive 21. vijeka, ali ono što je čini posebnom je unutrašnjost, piše Revijahak.

Orca je prototip automobila ovog italijanskog brenda. Predstavljen je 1982. na Salonu automobila u Torinu. Automobil je razvio Italdesign, a osnova je bila Lancia Delta Integrale.

Orca je bio kompakt sa petoro vrata. Đorđeto Đuđaro je dizajnirao elegantan automobil sa glatkim ivicama i koeficijentom otpora 0,245.

Inače, legendarni Đuđaro odgovoran je i za izgled naše Yugo Floride, koja je predstavljena nekoliko godina kasnije, pa se u tom smislu mogu povući i neke paralele između dizajna ova dva automobila.

Sa enterijerom, Lancia je odlučila da otputuje u budućnost, ali ne predaleko.

Volan je bio nosilac kontrolnih dugmadi za sisteme kao što su radio, tempomat, klima, svjetla... Digitalizovana instrument tabla sa dosta informacija bila je slična displeju test uređaja u nekoj laboratoriji, a lijevo od glavnog ekrana bio je jedan manji sa dijagnostikom.

Orca je imala Deltin četvorocilindarski turbo motor koji je razvijao 140 KS pri 5.600 o/min, dok se snaga na točkove prenosila putem 4-stepenog mjenjača.

(B92)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.