x

Najzeleniji grad u jugoistočnoj Europi: Metropola u kojoj autobusi voze bez reda

Razmišljamo, maštamo i nestrpljivo iščekujemo prvo putovanje nakon izlaska iz "karantene". Danas nam je u mislima predivna i povoljna Tirana...

Zanimljiva povijest, kultura i hrana čekaju vas u Tirani, u kojoj možete pronaći čak i ostatke Berlinskog zida. Ako ste u Albaniji, svakako se zaustavite u glavnom gradu i upoznajte ga.

Kako od aerodroma do centra?

Aerodrom Tirana International Airport Nënë Tereza glavni je aerodrom Albanije i ime je dobio po misionarki i časnoj sestri Majci Tereziji. Od same Tirane udaljen je 7 kilometara, a do centra će vam od njega biti potrebno svega pola sata vožnje. Dostupan vam je shuttle autobus koji ćete platiti 3 eura. Naravno, možete unajmiti i automobil i do samog centra doći unajmljenim vozilom.

Kako se kretati po gradu?

Prva je opcija za kretanje po gradu lokalni autobus koji ćete u jednom smjeru platiti 2,50 kune. Prometuje od 6 sati ujutro sve do 23 sata i vozi na više od 20 ruta. Možete se voziti i vlakovima, a ako vam ni jedno prijevozno sredstvo ne odgovara, odaberite taksi. Kad smo istraživali javni prijevoz, shvatili smo da je možda najbolje unajmiti automobil, stoga razmislite i o tome.

Zanimljive činjenice o Tirani

Tirana je zaista zanimljiva, a možemo reći da stanovnici Tirane imaju i jedan zanimljiv običaj koji je vezan ni više ni manje nego za šetnju. Naime, svake večeri izlaze na ulice i šeću. Običaj čak ima i svoj naziv – xhiro, a služi kako bi se ispružile noge i popričalo sa susjedima. Smatraju je najzelenijim gradom u jugoistočnoj Europi, a govori se i da ovdje autobusi nemaju vozni red, već da kreću kad su puni.

Što vidjeti u Tirani?

Ako ste u Tirani, polazišna točka bit će vam glavni trg Scanderbeg square. Naziv je dobio prema nacionalnom junaku Gjergju Kastrioti Skënderbeu, albanskom plemiću i vojnom zapovjedniku koji je vodio pobunu protiv Osmanskog Carstva u današnjoj Albaniji. Prošećite se centrom i upoznajte ljepote ovog grada.

S trga krenite prema National Historical Museum koji slovi kao najvažniji muzej države. U njemu ćete upoznati turbulentnu povijest ne samo Tirane već i cijele Albanije. Za ulaznicu ćete trebati izdvojiti 30 kuna, a određene dane u godini ulaz u muzej je besplatan.

Svakako se isplati vidjeti i džamiju Et'hem Bey, čija je gradnja započela 1790. godine i trajala sve do 1820. godine. Bila je predmet brojnih sukoba, a za javnost je ponovno otvorena 1990. godine pobunom više od 10.000 vjernika koji su u nju ušli bez dozvole vlasti.

Prošećite i do Clock Towera, koji su izgradili Osmanlije u islamskom stilu sa zvonikom iz Venecije sa satom koji zvoni svakog sata. Sastoji se od 90 stuba i visok je 35 metara. Da biste saznali kako izgleda iznutra, trebat ćete izdvojiti 1,5 KM.

Kako je Albanija najpoznatija po bunkerima, bilo bi super da izdvojite dio vremena i saznate zašto su važan dio albanske povijesti. Zaputite se i prema četvrti Ish-Blloku, koja je od samog centra Tirane udaljena 15 minuta hoda. Dočekat će vas bunker kao simbol komunizma pa čak i dio Berlinskog zida. Ako se zaželite prirode, prošećite do jezera u blizini navedene četvrti ili se pak zaputite automobilom do planine Dajti.

Što jesti u Tirani?

Kao i u svakoj drugoj destinaciji, i ovdje trebate kušati što se nudi od lokalne gastronomske ponude. Kažu da je hrana mješavina utjecaja grčke, turske i talijanske gastronomije uz tradicionalne albanske okuse. Svakako kušajte byrek, fërgesë tirane i tave dheu.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.