x

VRLO JE VAŽAN

Ne ignorirajte ove simptome: Evo kako znati da vam nedostaje magnezija

Magnezij je neophodan za zdrave mišiće, živce, kosti i nivo šećera u krvi

Magnezij je neophodan za zdrave mišiće, živce, kosti i nivo šećera u krvi. Do nedostatka magnezija dolazi kada naše tijelo ne dobiva dovoljno ove tvari koja jača naše tijelo.

Dobro zdravlje

Kao dio vaše prehrane, magnezij je važan za svakodnevne funkcije vašeg tijela. Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) kažu da vaše tijelo koristi magnezij za čitav niz zadataka koji vas održavaju zdravim, kao što su regulacija krvnog pritiska, regulacija šećera u krvi, stvaranje proteina, kostiju i DNK, funkcija mišića i funkcija živaca.

- U konačnici, osiguravanje da vaše tijelo dobiva dovoljno magnezija ne samo da vam pomaže u održavanju dobrog zdravlja općenito već vam također može pomoći u upravljanju stresom, migrenama ili bolovima u mišićima - kaže doktor Naoki Umeda za ''Cleveland Clinic''.

Ljekari naglašavaju da su neki od prvih znakova nedostatka magnezija umor, gubitak apetita, grčenje mišića, mučnina, krutost i slabost. Ako se nedostatak magnezija ne liječi, stvari se mogu pogoršati. Teški nedostatak magnezija može rezultirati abnormalnim srčanim ritmovima, trncima, promjenama u ponašanju i napadajima.

Korigirati prehranu

Ako primijetite da vam nedostaje magnezija, prvo što biste trebali učiniti jest korigirati svoju prehranu. Namirnice s visokim udjelom magnezija su zelje, grah, orasi, sjemenke i cjelovite žitarice. Međutim, ako vaša prehrana sama po sebi ne pomaže, dodatak magnezija može pomoći. Postoji niz dostupnih dodataka magnezija, a možete ih pronaći u vašoj lokalnoj apoteci i na internetu.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.