x

Glavno jelo

Nešto “na kašiku”: Sarma s ječmenom kašom

Pred kraj umiješajte brašno razmućeno u malo vode.

Sastojci: 

Glavica kiselog kupusa

350 g mljevene junetine

150 g mljevene svinjetine

40 g ječmene kaše

80 g masti

80 g suhe slanine

100 g suhog mesa

2 kašike paradajz-pirea

kašika brašna

kašičica mješavine začina

so

biber


Priprema: 

Odvojte listove od glavice kupusa. Operite ih, odrežite deblji dio, a veće presijecite na pola. Dio kupusa narežite na rezance, a suho meso i slaninu na ploške. Očistite i operite ječmenu kašu.

Na masti popržite slaninu i dodajte mljevenom mesu. Umiješajte povrtnu mješavinu začina te ocijeđenu ječmenu kašu. Posolite, pobiberite i promiješajte.

Na svaki list kupusa stavljajte dio nadjeva i savijajte sarme. Na dno dublje zdjele stavite još malo masti i sitno sječen kupus, gore poslažite sarme, a u sredinu stavite suho meso.

U litri vode pomiješajte pasirani paradajz, dodajte malo soli i bibera, pa tekućinom prelijte sarme. Kuhajte poklopljeno oko dva sata na laganoj vatri. Po potrebi dolijte još malo vode i tokom kuhanja povremeno protresite posudu.

Pred kraj umiješajte brašno razmućeno u malo vode.


Izvor: Ljepotaizdravlje.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.