x

Novi Suzuki Jimny ima iznenađujuću grešku

O novoj generaciji Jimnyja su spjevani mnogi hvalospjevi, ali to ne znači da se radi o bezgrešnom automobilu. Naprotiv.

Suzukijev simpatični novitet su mnogi proglasili baby-G klasom, ali sličnosti ne idu puno dalje od izgleda i terenskih osobina. U testiranjima ga je prvo načeo EuroNCAP dodijelivši mu nakon detekcije slabih tačaka tek tri zvjezdice za bezbjednost. Sada je novinar australijskog Car Advicea na svojoj koži iskusio dao neke fabričke greške, odnosno bagovi, mogu da budu veoma neprijatni.

Vozeći okolinom Los Anđelesa novinar Joshua Dowling je doživeo aktivaciju AEB (autonomous emergency braking) sistema autonomnog kočenja u opasnoj situaciji i to je snimio kamerom.

Ali opravdanja za nenadanu aktivaciju kočnica nije bilo jer je auto vozio nesmetano putem bez ikakvih prepreka ispred sebe. Cijeli događaj je snimila kamera iz automobila pa se može vidjeti da se AEB aktivirao u laganoj krivini.

Prema izvještaju, sistem senzora kočenja je pogrešno detektovao bočnu zaštitnu ogradu kao drugo vozilo i zbog toga aktivirao AEB sistem. I to se nije dogodilo samo jednom nego se ponovilo na još nekoliko krivina blizu Pasadene.

Prema dostupnim informacijama, Suzuki je isporučio dva primjerka na test, a oba su stigla iz Njemačke. I da, na oba je detektovana ista greška.

O svemu su obavešteni u Suzukiju pa su na mesto događaja poslali dva inženjera kako bi još jednom simulacijom potvrdili postojanje greške. Suzuki razmatra promene na softveru, a oglasio se i australijski Suzuki. Oni kažu da je u određenim situacijama to moguće, ali da aktivacijom AEB sistema neće biti narušen smjer kretanja vozila. Sudeći po snimku to baš i nije toliko bezazleno.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.