x

DA NE BUDE GNJECAV

Odlični kulinarski trikovi: Kako dobiti savršeno hrskav pomfrit

Važno je staviti pomfrit u veliki i duboki lonac s dubokim dnom. Vrhunski kuhari također preporučuju posipati kašiku kukuruznog škroba preko pomfrita

Idealno je odabrati škrobni i zlatni krompir, jer se bijeli ili blijedi krompir brže suši kod pečenja prije nego što ga ogulite i narežete na kriške srednje veličine. Također je važno oprati i namočiti krompir u posudi s vodom kako bi se postigla hrskavost.

Srednje jaka vatra

Zatim, izrezani krompir stavite u duboki i široki lonac napunjen uljem na srednje jakoj vatri. Trebate samo dopola napuniti lonac uljem. Miješajte ga svakih nekoliko minuta, 20 minuta, a kada počne plutati na vrhu ulja, to ukazuje na to da su skoro gotovi. Jednom kada svi počnu plutati i poprime zlatno smeđu boju, uklonite ih s ulja. Zatim ih stavite u tanjur obložen s par listova papirnatih ubrusa kako bi se upio višak masnoće.

Važno je staviti pomfrit u veliki i duboki lonac s dubokim dnom. Iz sigurnosnih razloga morate pronaći veći lonac da vas masnoća ne poprska. Vrhunski kuhari također preporučuju posipati kašiku kukuruznog škroba preko pomfrita da upije vlagu i doda mu hrskavost. Za okus dodajte jednu ili dvije kašike soli preko svježe napravljenog pomfrita i jelo je spremno za posluživanje uz bilo koji obrok.

Zvijezda Masterchefa Kalun Han (Callum Hann), savjetuje da, ako volite kuhati i jesti krompir, najbolje je da ga snažno protresete u metalnom cjedilu nakon što prokuhaju. To će povećati površinu topline da može lakše prodrijeti kroz krompir. Takav krompir možete 'baciti' na maslinovo ulje u rernu sa vrućim zrakom ili peći u običnoj rerni na 200°C, objasnio je.

Han je također dodao da je potrebno, ako volite krompire iz rerne, prethodno ih kuhati u slanoj kipućoj vodi oko 10 minuta ili dok ne omekšaju.

Razni umaci

I za čips i za pečeni krompir važno je paziti da se ne prekuhaju. Pri pečenju pomfrita to se može izbjeći redovnom provjerom krompira prilikom prženja.

Hrana se nastavlja kuhati i nakon što je maknete s vatre, bilo da je to odrezak, rižoto ili prženo jaje. Maknite ih s vatre prije nego što budu spremni, a ne tačno kada su gotovi, objašnjava. Osim začina, kod posluživanja nemojte se bojati dodati razne umake uz pržene krompiriće. Budite kreativni i dodajte različite sireve, mljeveno meso ili luk, mogućnosti su beskrajne, piše ''Daily Mail''.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.