x

REZULTATI STUDIJE

Ove namirnice čuvaju mentalno zdravlje: Možete ih jesti svaki dan

Može pomoći smanjenju rizika od depresije kod odraslih


U časopisu „Clinical Nutrition“ objavljeni su rezultati studije čiji rezultati pokazuju da konzumacija orašastih plodova ima iznenađujuće dobrobiti za naše mentalno zdravlje, prenosi „New York Post“.

Naime, istraživanje je pokazalo da svakodnevno jedenje orašastih plodova može pomoći smanjenju rizika od depresije kod odraslih.

Dobrobit konzumiranja

- Naša otkrića ističu još jednu dobrobit konzumiranja orašastih plodova, sa 17 posto manjim rizikom od depresije. Ovo daje još jače obrazloženje ljudima da postanu entuzijastični oko konzumiranja orašastih plodova - rekao je glavni autor studije Bruno Bizozero Peroni sa Univerziteta „Castilla-La Mancha“ u Španiji, prenosi Index.hr.

Studija je uključivala više od 13.500 ljudi u Velikoj Britaniji u dobi od 37 do 73 godine, koji nisu imali dijagnozu depresije na samom početku istraživanja. Zabilježena je sva konzumacija orašastih plodova, uključujući neslane orašaste plodove poput badema, indijskih oraščića i pistacija, slane orašaste plodove, pržene orašaste plodove te kikiriki.

- Ova studija analizirala je usku povezanost konzumacije orašastih plodova i rizika od depresije na velikom uzorku sredovječnih i starijih odraslih osoba u Velikoj Britaniji - rekli su autori.

Antioksidativni učinak

Istraživači su ispitivali podatke učesnika tokom pet godina, a osam posto ispitanika je tokom tog vremena imalo dijagnozu depresije.

Studija je otkrila da je niska do umjerena konzumacija orašastih plodova, što odgovara dnevnoj porciji od 30 grama, povezana sa 17-postotnim smanjenjem rizika od depresije u usporedbi sa učesnicima koji nisu jeli orašaste plodove.

Ovi su nalazi ostali tačni čak i nakon posmatranja načina života te zdravstvenih faktora, a istraživači su primijetili da bi protuupalni i antioksidativni učinak orašastih plodova na mozak mogao biti razlog ovakvih rezultata.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.