x

UKUSNO I FINO

Pileći paprikaš

Pileći paprikaš idealan je za bogat ručak usred sedmice, no svakako će biti odličan odabir i za porodični ručak nedjeljom


Pileći paprikaš idealan je za bogat ručak usred sedmice, no svakako će biti odličan odabir i za porodični ručak nedjeljom.

Najbolje se slaže uz domaće rezance, njoke, palentu ili pire krompir. Preostaje ti još samo dodati omiljenu sezonsku salatu i slasno uživanje može početi!

Sastojci

500 g piletine (batci, zabatci, veći komadi prsa...)

2 glavice luka

3 mrkve

1 manji korijen celera

2 kašike pelata

2 kašičice mljevene crvene paprike

3 kašike kiselog vrhnja

temeljac - pileći ili povrtni

listići peršuna, svježi, nasjeckani

ulje

so, biber

Priprema

Piletinu najprije posoli i pobiberi.

Na tavi zagrij ulje pa na svih strana zapeci meso.

Izvadi ga iz tave i na isto ulje dodaj sitno sjeckani luk.

Pirjaj dok ne poprimi zlatnu boju, a zatim dodaj naribanu mrkvu i celer.

Još kratko pirjaj pa dodaj temeljca toliko da prekrije povrće.

Začini crvenom paprikom, dodaj soli i bibera prema ukusu, a zatim dodaj i pelate.

Dobro pomiješaj pa dodaj meso i pusti da se kuha oko sat.

U slučaju da temeljac ispari, svakako ga dodaj još da na kraju dobiješ bogat umak.

Pred kraj kuhanja iz tave izvadi meso i dio temeljca pa ga pomiješaj s kiselim vrhnjem.

Preostalo povrće u tavi usitni štapnim mikserom i dodaj mješavinu s kiselim vrhnjem.

Dobro promiješaj, vrati meso, pospi svježim peršunom i posluži toplo, piše gastro.24sata.hr.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.