x

VRIJEDI PROBATI

Piletina i krompir sa indijskim začinima zapečeni u rerni

U pitanju je tipičan ručak, ali sa malim obrtom


Piletina.

Ovo je jedan od recepata koji su idealni za one dane kada ne želite da se dugo zadržavate u kuhinji.

Zapravo, u pitanju je tipičan ručak, bataci i karabataci sa krompirom zapečeni u rerni. Ali sa malim obrtom.

Potrebni su vam neki od začina koji se koriste u indijskoj kuhinji.

Samo isjeckajte krompir i bacite ga na pleh sa piletinom, začinima i sokom od limuna i, dok se piletina peče do zlatnog savršenstva, krompir upija sve sokove i ukuse.

Sastojci:

* jedan crveni luk, narezan;

* 5 limuna;

* 1,5 kilograma krompira, oguljenog i isjeckanog na komade;

* 2 kašičice sjemena kima;

* 2 kašičice sjemena komorača;

* pola kašičice mljevene kurkume;

* 4 čene bijelog luka, oguljene i smrvljene;

* 3 kašičice soli;

* 6 pilećih bataka i kaabataka sa kožom i kostima;

* 2 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

Zagrijte rernu na 250 stepeni.

Stavite luk u malu činiju i preko njega iscijedite sok od tri limuna. Ostavite sa strane.

Stavite krompir u dublji pleh i pomiješajte sa sjemenjem kima, komorača, gorušice, kurkumom, koricom i sokom od dva limuna, bijelim lukom i dvije kašičice soli.

U tepsiju sipajte još i četvrtinu šolje hladne vode i stavite piletinu za pečenje.

Pomješajte sve zajedno, a zatim postavite piletinu na krompir. Pokapajte kožicu sa uljem i začinite preostalom kašičicom soli.

Pecite oko jedan sat, dok krompir ne omekša i dok se piletina ne ispeče da bude zlatnosmeđe boje i hrskave kože.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.