x

Pony.ai i Toyota formiraju zajedničko preduzeće

Kompanija za autonomnu vožnju Poni.ai, u saradnji sa kompanijama Tojota motor Čajna investment (TMCI) i GAC Tojota motor (GTMC), održala je ceremoniju potpisivanja osnivanja zajedničkog preduzeća u Guangdžou, u južnoj kineskoj provinciji Guangdong.

Kako prenosi "Sinhua", tri strane su najavile formiranje zajedničkog preduzeća sa ciljem unapređenja buduće masovne proizvodnje i masovne primene robo-taksija bez vozača. Očekuje se da će nova kompanija biti uspostavljena u toku godine, sa procjenjenom investicijom od preko milijardu juana (oko 140 miliona američkih dolara).

Kao dio partnerstva, GTMC će snabdijevati Poni.ai brendiranim baterijskim električnim vozilima Tojote, opremljenim Tojotinim redundantnim sistemima za vozila, posebno dizajniranim za razvoj autonomne vožnje L4, saopštila je kompanija Poni.ai.

Ova vozila će integrisati Poni.ai tehnologiju autonomne vožnje i raditi na Poni.ai platformi za robo-taksi usluge, PoniPilot+. Zajednički napori će pružiti robo-taksi usluge vozačima.

Prema navodima Poni.ai, oni upravljaju sa oko 200 robo-taksija marke Tojota i Leksus u gradovima kao što su Guangdžou, Peking, Šangaj i Šendžen za testove na putu i javne robo-taksi operacije, navodi "AutoBlog".


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.